Deregulace nájemného by mohla trvat ještě tři roky

Deregulace nájemného by se mohla ve větších městech prodloužit o dva roky. Přišla s tím skupina poslanců Křesťanskodemokratické unie - Čs. Strany lidové, ke kterým se připojil Miroslav Váňa (ČSSD). Návrh na prodloužení deregulace se týká měst, kde se letos nájmy zvýší o víc než 40 korun na metr čtvereční. Norma řeší i o kolik procent se budou nájmy do konce regulace zvyšovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Opravené domy po sovětské armádě v Milovících

Opravené domy po sovětské armádě v Milovících | Foto: Pavel Pavlas

Návrh na prodloužení deregulace nájemného o dva roky by měl přinést zmírnění cenového šoku při prudkém nárůstu výše nájmů. Miroslav Váňa tvrdí: "Deregulace nájemného měla přestat v roce 2010. V důsledku krize a ekonomické situace se autoři této poslanecké iniciativy domnívají, že nárůst nájemného zejména ve městech nad deset tisíc obyvatel by mohl způsobit vážné sociální problémy. Proto navrhujeme, aby regulace nájemného byla prodloužena na roky 2010, 2011 a 2012."

S výhradami návrh podpoří i Zdeňka Horníková (ODS), a to přesto, že sama usiluje o co nejrychlejší deregulaci nájmů a uvolnění trhu s byty. Vedl ji prý k tomu příslib ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody (KDU-ČSL) o urychleném projednání občanského zákoníku.

Zdeňka Horníková říká: "Občanský zákoník je totiž jediná forma, která by měla upravovat nájemní vztahy, tedy občanskoprávní vztah mezi vlastníkem a nájemníkem. Je to norma, která by měla platit po skončení zákona číslo 107 o deregulaci, norma, která by měla nastavit jasné podmínky mezi vlastníkem a nájemníkem. Proto částečně nesouhlasím s tímto návrhem."

Výhrady má k návrhu i poslanec Petr Bratský (ODS: "Osobně s tím nesouhlasím, na druhé straně chápu proč tento zákon vzniká: Prodloužení regulace je proto, aby některé obce mohly rozložit do delší časové lhůty nárůst nájemného, který by vedl až ke srovnání s cenami na černém trhu, neboli s nájemným, které už regulované není."

Přečtěte si také:
Vláda pomalejší deregulaci nájemného nepodpořila, ani nezamítla
Elektřina, nájemné i voda - to všechno bude od ledna dražší
Regulované nájemné by kvůli krizi mohlo růst pomaleji
Sdružení nájemníků: Zvýšení regulovaného nájemného řada lidí finančně nezvládne

Věra Pfeifferová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme