Na Hluboké se dnes jedná o rozšíření Evropské unie

Na zámku Hluboká nad Vltavou pokračuje dvoudenní neformální schůzka ministrů zahraničí zemí Evropské unie, takzvaný Gymnich. Hlavním tématem dnešního dne jsou perspektivy dalšího rozšiřování Unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zámek Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli nevolnosti byl ráno do nemocnice v Českých Budějovicích převezen dánský ministr zahraničí Per Stig Möller. Nejednalo se o nic vážného, ministr už odcestoval do vlasti. Jak řekla Českému rozhlasu mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová, důvodem vyhledání lékaře byla srdeční slabost dánského ministra, způsobená pravděpodobně pracovním vypětí v předchozích dnech před příjezdem na Hlubokou.

Dešního jednání šéfů diplomacií sedmadvacítky, kterým dvoudenní neformální schůzka na zámku Hluboká končí, se účastní i jejich kolegové z kandidátských zemí - Chorvatska, Bývalé jugoslávské republiky Makedonie a Turecka. A také ministři z dalších zemí západního Balkánu, které rovněž aspirují na členství v Unii.

Všichni zúčastnění se shodují v tom, že balkánské země mají dostat pozitivní signál, že jsou pro ně dveře do Unie otevřené. Jen pro některé dřív a pro jiné později. Britský ministr zahraničí David Miliband řekl, že Evropská unie se zvětšováním stává silnější.

"Pozice Velké Británie je absolutně jasná. Rozšíření je v zájmu Evropy i západního Balkánu. Všechny země tohoto regionu by měly mít evropskou perspektivu. Patří do evropské rodiny. Měli bychom postupovat kupředu za podmínek stejných pro všechny země," uvedl Miliband.

Nejblíže vstupu do Unie je z nynějších kandidátských zemí Chorvatsko. Pokrok ve vyjednávání s ním ale zablokovalo Slovinsko kvůli vleklému sporu o mořskou hranici v Piranské zátoce. I tom se dnes na jednání mluvilo.

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger navrhl oddělit od sebe otázku přístupu Slovinska do mezinárodních vod v Piranské zátoce od sporu o hraniční linii s Chorvatskem. Tento návrh ale spadl pod stůl.

Podle chorvatského ministra zahraničí Gordana Jandrokoviće se Záhřeb kloní spíše k návrhu eurokomisaře pro rozšíření Oliho Rehna. Detaily tohoto programu jsou sice tajné, jisté ale je, že není totožný s návrhem rakouským. "Smysl návrhu Oliho Rehna se neubírá tímto směrem. To je jisté," řekl Jandroković.

Aby mohlo mít Slovinsko celý Piranský záliv u hranic s Chorvatskem, musela by se posunout i pozemní hraniční linie a Záhřeb o kousek svého území přijít nechce.

Německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden řekla, že by Chorvatsko mělo na nějakou dobu být poslední zemí, o kterou se Unie rozšíří. Od tohoto názoru se ale dnes distancoval ministr Karel Schwarzenberg:

"Při vší úctě k paní kancléřce, mám odlišný názor. Je nutnost, abychom co nejdříve scelili Evropu, aby tuto otevřenou ránu Evropy zhojili. Tudíž, aby se celý Balkán, který je integrální součástí Evropy, stal také součásti Evropské unie," řekl ministr Schwarzenberg.

Ze zemí západního Balkánu mají naději na brzké získání statusu kandidátské země Srbsko a Černá hora.

Přečtěte si také:
EU chce více koordinovat své civilní mise ve světě
EK by mohla dostat přihlášku Černé Hory k členství v Unii ještě do června
Slovinsko nezruší blokádu přístupových jednání Chorvatska do Unie
Slovinsko by mohlo odblokovat přístup Chorvatska do EU
Černá Hora chce vstoupit do Evropské unie
Srbsko směřuje do Evropské unie, řekl Českému rozhlasu srbský prezident Boris Tadič
Schwarzenberg: Česká republika podpoří vstup Albánie do Evropské unie

Pavel Novák, Katarína Brezovská, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme