Chystá se nový územní plán hlavního města Prahy

Jakým směrem se bude rozvíjet Praha, jaké stavby čekají obyvatele metropole? Na tyto otázky dnes zřejmě dá odpověď veřejné projednávání takzvaných Zásad územního rozvoje. Z nich bude vycházet nový územní plán hlavního města. Celý proces ale kritizují jak občané, tak nejrůznější organizace, je totiž nepřehledný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha

Letiště Praha | Foto: Letiště Praha

Praha už nový územní plán měla, ale Nejvyšší správní soud jeho část kvůli mnoha závažným pochybením úředníků zrušil. Porušili totiž zákon. Praha ovšem boj o novou letovou dráhu na ruzyňském letišti a jižní variantu dálničního Pražského okruhu přes čtvrť Suchdol nevzdává. Zásady územního rozvoje totiž oba kontroverzní návrhy dál obsahují.

Magistrát hlavního města před časem rozhodl, že urychlí jednání o vybraných projektech. Proto označil 19 návrhů za celoměstsky významné změny územního plánu a připravil je zvlášť. Mezi tyti návrhy patřílo i vyhlášení veřejně prospěšné stavby pro prodloužení letové dráhy na ruzyňském letišti. Ústavní soud ale vyhověl skupině senátorů a zrušil zákon o vzletové a přistávací dráze na letišti v Ruzyni.

Zastupitelka za Stranu zelených Zuzana Drhová upozorňuje, že zmíněnou stavbu nové ranveje na ruzyňském letišti je nutné posuzovat jako celek: "Musíme zvažovat dopady celoměstské a i dopady na střední Čechy."

O novém územním plánu Prahy se dnes bude diskutovat. Na projednávání takzvaných Zásad územního rozvoje, z kterých bude vycházet nový územní plán hlavního města Prahy, mohou s připomínkami přijít jak jednotlivé městské části, tak i veřejnost.

Přečtěte si také:
Soud vyhověl senátorům a zákon o ranveji na Ruzyni zrušil

Nikola Bojčev, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme