Barack Obama varoval v Praze před jadernými zbraněmi, USA je omezí

Americký prezident Barack Obama v neděli v podvečer ukončil svou návštěvu České republiky. V dopoledním projevu na pražském Hradčanském náměstí varoval před jadernými zbraněmi, které označil za nejnebezpečnější dědictví studené války, a potvrdil americký závazek snížit jaderný arzenál. USA podle něj sníží roli jaderných zbraní ve své bezpečnostní strategii a ostatní vyzvou k témuž.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama na Hradčanském náměstí

Barack Obama na Hradčanském náměstí | Zdroj: ČTK

Desetitisíce lidí si na Hradčanském náměstí v Praze vyslechly projev amerického prezidenta. Barack Obama v něm ocenil prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, své české hostitele a český smysl pro humor. Prahu nazval živoucím monumentem. Připomněl také boj Čechů za svobodu během takzvaného Pražského jara v roce 1968 a při sametové revoluci v roce 1989.

USA se k Česku nikdy neobrátí zády

Českou republiku Obama ujistil, že se k ní Spojené státy neobrátí zády tak, jak to v minulosti udělaly jiné velmoci. "Mnohokrát ve 20. století byla přijímána rozhodnutí bez vás u jednacího stolu, velké říše vás nechaly bez pomoci a nebylo vám nasloucháno. Já vám chci říct, že Spojené státy se nikdy neobrátí zády k lidem tohoto národa, protože sdílíme společné hodnoty, společné dějiny," vzkázal Obama. Česku, které je deset let členem NATO připomněl, že platí, že útok na jednu členskou zemi znamená útok na celou alianci. Lidé České republiky podle něho svůj slib pomoci splnili po útocích na Spojené státy z 11. září 2001.

Obama také vyzval k odpovědnému přístupu k životnímu prostředí. Zmínil nutnost využívání ekologicky šetrných forem energie a ukončení závislosti na fosilních palivech. Spojené státy jsou podle něj připraveny převzít v této oblasti vedoucí úlohu.

Osud protiraketového štítu závisí na přístupu Teheránu

"Hrozba jaderné války klesla, ale riziko jaderného útoku vzrostlo. Více zemí je má, testuje, nebo s nimi obchoduje na černém trhu," řekl v Praze na Hradčanském náměstí, které zaplnily tisíce lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Obama na Hradčanském náměstí o hrozbě jaderného útoku

"Existence tisíců jaderných zbraní je nejnebezpečnější dědictví studené války," prohlásil Obama v Praze. Přislíbil, že USA podniknou konkrétní kroky ke snížení role svého jaderného arzenálu. "Začneme práci na snížení našeho arsenálu, budeme letos jednat s Rusy o nové smlouvě o jaderných zbraních," slíbil Obama.

Americký prezident také vyzval k mezinárodní spolupráci a nastolení jasných pravidel. Země, které porušují pravidla týkající se šíření jaderných zbraní, musejí podle něj nést skutečné a okamžité následky. "Severní Korea porušila pravidla testováním rakety, kterou lze použít jako raketu dlouhého doletu," upozornil prezident. Současně varoval, že jaderný program Íránu je nebezpečný pro Spojené státy i spojence: "Pokud íránská hrozba zmizí, budeme mít silnější bezpečnostní základ a hlavní důvod pro postavení protiraketového štítu v Evropě bude odstraněn," prohlásil Obama.

Obama prohlásil, že je třeba vybudovat nový rámec pro civilní jadernou spolupráci. "Všechny země mají mít přístup k mírové jaderné energii," prohlásil. Nelze tím ovšem zvyšovat rizika šíření zbraní hromadného ničení. "Věříme v dialog," zdůraznil americký host.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plné originální znění projevu Baracka Obamy

Projev Baracka Obamy sledovalo přímo na místě na 10 tisíc lidí, další v přímém televizním nebo rozhlasovém přenosu. Pozorně ho poslouchali i čeští politici . Ještě před projevem se Obama setkal na Hradě s prezidentem Václavem Klausem, odstupujícím premiérem Mirkem Topolánkem a dalšími českými politiky. Z Pražského hradu odjel americký prezident do Kongresového centra na summit Evropská Unie - Spojené státy. Po jeho skončení se ještě setkal s bývalým prezidentem Václavem Havlem. Ten podle svých slov Baracka Obamu upozornil, že lidé do něho vkládají bezmezné naděje. Pokud se zklamou, může sejejich rozladění obrátit proti němu. " "Mohou si lidé myslet, že je oklamal, že jim dodával víc nadějí, než bylo oprávněno," varoval Havel.

Z Kongresového centra Praha pak zamířila prezidentská kolona na letiště. Speciálem Air Force One odletěl Barack Obama do Turecka. Bezpečnostní opatření na Ruzyni byla podobná jako při Obamově příletu, budovu letiště znovu obklíčili policisté, okolní prostor hlídali z věže odstřelovači a asi 15 minut před příjezdem kolony se ve vzduchu objevil i vrtulník.

Protestní pochod odpůrců radaru se v neděli dostal z Václavského náměstí až do blízkosti Kongresového centra Praha. Tam se asi pětset demonstrantů v klidu rozešlo. Původní trasu průvodu po magistrále až k Nuselskému mostu pražský magistrát zakázal, organizátoři akce se ale s policií domluvili na náhradní cestě přes Nusle. Na celý pochod dohlížely desítky policistů.

Český rozhlas připravil k návštěvě prezidenta USA Baracka Obamy a summitu Evropské unie v Praze speciální web Barack Obama v Praze.

Milan Kopp, Igor Maňour, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme