Bývalý šéf Ku Klux Klanu David Duke opustil Česko

Někdejší vůdce Ku Klux Klanu David Duke odjel z České republiky. Američana, který přijel do Česka přednášet a propagovat svoji knihu, včera v Praze zadržela policie, obvinila ho z podpory rasismu a navrhla uvalení vazby. Státní zastupitelství ale uznalo, že pro zadržení nebyl důvod, a Duke byl v noci propuštěn. Cizinecká policie mu však udělila výjezdní vízum, takže musel ještě dnes z Česka odjet.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Duke

David Duke | Foto: www.davidduke.com

"Mohu potvrdit skutečně, že pan Duke opustil území České republiky. K tomu, kdy se tak stalo, se nemohu vyjádřit," uvedla advokátka Dukea Klára Slámová.

Devětapadesátiletý David Duke byl zadržen v pátek před 18 hodinou v Praze před restaurací Černý orel. Mluvčí pražské policie Ján Mikulovský po zatčení uvedl, že je podezřelý, že ve své knize Moje probuzení, kterou chtěl během návštěvy Česka propagovat, popíral či schvaloval holocaust a jiné nacistické zločiny. Policie pak Dukea několik hodin vyslýchala.

Postup některých policistů při pátečním zásahu se ale nelíbí advokátům Davida Dukea, proto na ně zvažují podat stížnost. Radiožurnálu to potvrdil advokát Kolja Kubiček. Ten včera také uvedl, že Duke byl prý patrně zadržen na politickou objednávku.

"Celý postup policie byl protizákonný. Protože byl zvláštním způsobem - za pomoci zásahové jednotky - zatčen občan USA naprosto bezdůvodně, aniž by cokoliv v České republice protiprávního prováděl nebo zamýšlel provádět," uvedl Kubíček s tím, že za propuštěním Dukea pravděpodobně stojí i ambasáda Spojených států amerických.

Tvrzení, že zásah byl protiprávní ale popírá mluvčí pražské policie Ján Mikulovský: "Nemám informaci, že by zákrok policistů byl jakkoli nestandardní. Podle mých informací vše probíhalo dle zákona. Pan Duke byl ihned propuštěn ze zadržení a byl předán do kompetence cizinecké policie."

Duke přijel do České republiky na pozvání Filipa Vávry, který je spojován s neonacistickým Národním odporem, a měl tu uspořádat několik přednášek. První se podle internetových stránek věnovaných jeho návštěvě měla uskutečnit v pátek na půdě Univerzity Karlovy, která ji však nepovolila. V neděli pak měl Duke vystoupit v Brně.

K příjezdu Američana se již dříve negativně vyslovili někteří politici. Nesouhlas vyjádřil ministr vnitra v demisi Ivan Langer i odstupující ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.

Designovaný premiér Jan Fischer v České televizi řekl, že jeho vláda narůstající extremismus nebude přehlížet: "Názory takových lidí, jako je pan Duke, jsou pro mě naprosto nepřijatelné, nepochopitelné. A snad ode mě nečekáte žádný jiný výrok. Zcela přirozeně moje vláda nepochybně se otázkami sílícího neonacismu bude zabývat."

Česká média popisují kontroverzního amerického politika Davida Dukea, který vzbudil ještě před svým příjezdem v České republice velký rozruch, jako bývalého hlavního ideového vůdce Ku Klux Klanu a autora pokračování Mein Kampfu. Doma ve Spojených státech ale není tak prominentním extremistou, jak by se mohlo zdát. - více čtěte: David Duke - známý, ale ne až tak prominentní americký extremista

Katarína Brezovská, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme