Na domácí politické scéně startuje nová politická strana - TOP 09

Někdejší dlouholetý člen KDU-ČSL a exministr financí Miroslav Kalousek dnes představil nový subjekt na české politické scéně - TOP 09. Jejím lídrem bude bývalý ministr zahraničí a senátor Karel Schwarzenberg. TOP 09 začne oficiálně fungovat zítra, kdy také požádá ministerstvo vnitra o registraci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek na TK přípravného výboru strany TOP 09

Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek na TK přípravného výboru strany TOP 09 | Zdroj: ČTK

Tradice, odpovědnost, prosperita - to jsou hlavní hodnoty, se kterými chce TOP 09 na podzim voliče oslovit. Strana by měla být konzervativní a má ambice vyplnit místo vpravo od středu politického spektra. Její zakladatel - bývalý předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek chce zaujmout hlavně ty, kteří jsou současným vývojem politiky zklamaní a dát jim novou alternativu.

Miroslav Kalousek dnes zdůraznil, že TOP 09 nechce být jakýmsi pražským diskusním klubem, ale chce oslovit voliče v celé republice. A proto bude úzce spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí. Oslovit chce podle něj všechny, kterým není lhostejné fungování naší republiky.

"Klademe velký důraz na to, abychom byli po celé České republice jakžtakž rovnoměrně zastoupeni. Nechceme být pragocentristickou stranou, my chceme být stranou, kde jsou i odlehlé kouty naši země příslušně zastoupené. Poněvadž teprve vznikáme, samozřejmě to bude nějaký čas trvat, než tuto organizaci vybudujeme," uvedl předseda přípravného výboru TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Podle Kalouska půjde strana do voleb s vlastní kandidátkou. "Umíme si představit, že budeme kandidovat v koalici, umíme si představit, že budeme kandidovat sami - to ukáží příští dny a týdny, ale určitě budeme kandidovat jako plnoprávní subjekt, který v Poslanecké sněmovně bude chtít mít svůj samostatný klub," uvedl Miroslav Kalousek. Podle něj v předvolební kampani toho TOP 09 hodně slibovat nechce, protože její představitelé jsou si vědomi světové hospodářské krize a populismu se chtějí vyhnout.

Mezi členy přípravného výboru TOP 09 je několik bývalých členů KDU-ČSL - Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová a senátorka Ludmila Milerová. Místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová uvedla, že jí to nepotěšilo, ale ani nepřekvapilo. Z odchodu těchto lidí je ale zklamaná. Současně dodala, jestli by se měli lidovci cítit novou stranou ohroženi:

"Myslím, že se každá strana v tuto chvíli může cítit ohrožena vznikem nového subjektu - to se netýká pouze KDU-ČSL. Ale věřím, že my si své voliče a příznivce získáme a neztratíme. Věřím tomu, že ti, kteří chtějí volit středovou, středo-pravicovou stranu, tak budou volit nás. A protože jsou to naši bývalí členové, nemohou jít s jiným programem než máme my. Potencionální partner to prostě je."

K případné budoucí koaliční spolupráci, se ale podle Šojdrové Top 09 nejdřív musí dostat do sněmovny.

S případnými členy nové strany Miroslava Kalouska TOP 09 je připraven komunikovat i premiér Jan Fischer. Uvedl to po dnešním setkání s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě: "Je to o vzájemné komunikaci, vzájemném informování, čemuž se samozřejmě nebráním. Víte, že předevčírem jsem přijímal pana předsedu Cyrila Svobodu i paní místopředsedkyni Michaelu Šojdrovou, takže standardně jako ke každému."

Miroslav Kalousek se s KDU-ČSL rozešel kvůli tomu, že v jeho očích se lidovci pod vedením nového předsedy Cyrila Svobody posouvají příliš doleva. Tento týden ze strany vystoupil. Stejný krok oznámili i někteří další další lidovci.

Tématu jsme se věnovali v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu najdete v RÁDIU NA PŘÁNÍ!

Zajímáte se o vznikající politické strany? Hlasujte v naší anketě!

Přečtěte si také:
Exministr financí Miroslav Kalousek oznámil odchod z KDU-ČSL
Exministr financí Kalousek vážně uvažuje o založení nové strany TOP 09
Kalousek se k možnému založení nové strany stále nechce vyjadřovat
Kalousek pro Rádio Česko: V KDU-ČSL se už nijak angažovat nebudu

Václava Marešová, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme