Ústecký soud dal za pravdu kritikům exekucí v Chomutově

Exekutor bude muset vrátit peníze, které vybral od chomutovských dlužníků. Rozhodl o tom Krajský soud v Ústí nad Labem. Exekutor peníze vybíral hned po vyplacení sociálních dávek, přímo v místnosti chomutovského magistrátu. Proti tomu se dlužníci odvolali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Jak Českému rozhlasu řekl mluvčí ústeckého krajského soudu Vilém Šetek, postup exekutora nebyl správný. "Lze samozřejmě zabavit dlužníkovi i finanční hotovost, to znamená peníze, avšak v tomto případě šlo o sociální dávku, a ta této exekuci nepodléhá."

Podle mluvčího soudu by exekutor mohl dávku zabavit jen tehdy, pokud by například došlo k jejímu zneužití. "Pokud by za to byly nakoupeny nějaké jiné věci, které neslouží k tomuto účelu, bylo by potom možné to samozřejmě postihnout."

"Ale tady šlo o případ, kdy sociální dávka byla vyplacena, byla rovnou odebrána exekutorem a fakticky těm adresátům, těm poživatelům sociálních dávek nebylo vůbec umožněno použít ty peníze k tomu účelu, ke kterému jsou ze zákona určeny," vysvětlil mluvčí Šetek.

Exekutor tak bude muset vybrané peníze vrátit a v exekuci pokračovat jinak. Chomutov s rozhodnutím soudu nesouhlasí, verdikt ale bude respektovat. Primátorka Ivana Řápková je odhodlaná v exekucích pokračovat.

"My budeme v exekucích rozhodně pokračovat, i když jiným způsobem. A to proto, že by to bylo nespravedlivé vůči těm, kteří také dluží, ale dávky neberou, normálně pracují a své pohledávky splácí," řekla primátorka Chomutova.

Exekuce dávek v Chomutově v minulosti kritizovali ombudsman Otakar Motejl a ministr pro lidská práva Michael Kocáb. Chomutovská radnice je obhajovala právním rozborem, který si nechala udělat.

Související příspěvky:
Řápková v Senátu obhajovala postup chomutovské radnice, Kocáb za sebe poslal mluvčí
I. Řápková: Setrvání M. Kocába ve vládě je výsměch
Ministr vnitra se zastal chomutovské radnice za postup proti neplatičům
Kocáb trvá na nezákonnosti exekucí v Chomutově, město nesouhlasí
Chomutovská radnice bude dál zabavovat sociální dávky dlužníkům
Exekuce sociálních dávek v Chomutově budou pokračovat

Marika Táborská, Tomáš Šácha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme