Kvůli povodním přijde státní rozpočet o miliardy korun

Odstraňování následků povodní z posledních dnů zhorší schodek státního rozpočtu. Ministr financí Eduard Janota v České televizi odhadl, že po odečtení škod hrazených pojišťovnami zůstanou na veřejném majetku k úhradě škody za tři až čtyři miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku

Povodeň v Jeseníku nad Odrou na Novojičínsku | Foto: Hasičský záchranný sbor MS kraje

Celkové škody ze záplav se podle posledních odhadů pohybují kolem šesti miliard korun. Janota by chtěl začít následky, především na infrastruktuře, opravovat nejpozději do konce srpna.

"V dané chvíli máme k dispozici minimálně částku tří až čtyř miliard, kterou bychom chtěli použít. Jedná se o prostředky, které nám zůstaly z řešení následků škod v roce 2006, to je zhruba jedna miliarda, a ta je k dispozici neprodleně ihned na stejný účel," uvedl Janota.

Ministr chce dále využít peníze z privatizačního účtu, které by byly převedeny do Státního fondu dopravní infrastruktury. Na likvidaci povodňových škod by podle něj mohly jít i volné prostředky některých ministerstev. Další možnost ministr vidí ve využití peněz, které úřady neutratily v loňském roce.

Janota doufá, že by se výsledný schodek rozpočtu mohl pohybovat mezi 160 a 170 miliardami korun. "Výsledky pololetního plnění státního rozpočtu ukazují, že zejména daňové propady jsou v letošním roce velmi, velmi výrazné. Jsou propady v rozsahu až 15 procent v porovnání s minulým rokem," doplnil Janota.

Zasažené obce uklízejí a počítají škody, další deště už prý nehrozí

Bouřky s přívalovými dešti, které si za poslední dva týdny v celé zemi vyžádaly čtrnáct lidských životů, řádily naposledy v sobotu. Největší spoušť napáchaly na severu Čech. Například v Novém Oldřichově na Českolipsku zaplavil rozvodněný potok polovinu obce a způsobil milionové škody.

Dnes voda opadla a říčka Bystrá se vrátila do svého koryta. Obyvatelé Nového Oldřichova už začali s úklidem a sčítají škody, bojí se ale dalších dešťů. Koryto řeky je totiž zablokované naplaveninami a těžkými balvany, se kterými si poradí jen těžká technika. Povodí Ohře začne říčku čistit až v úterý.

povodeň v Novém Oldřichově | Foto: ČTK

Hasiči pomáhají s úklidem také na Děčínsku, kde voda odřízla obyvatele čtyř obcí. Škody na majetku jsou obrovské. Povodeň v Benešově nad Ploučnicí, Srbské Kamenici, Jánské a dalších obcích označil mluvčí státního podniku Povodí Ohře Jan Svejkovský za větší než stoletou. V současné době jsou hladiny všech toků v povodí pod úrovní prvního povodňového stupně.

Podle předpovědi meteorologů by se bleskové povodně už v dalších dnech neměly opakovat. "Během zítřejšího dne bude přes naše území postupovat okludující frontální systém, na kterém se vyskytnou místy bouřky, zejména na jihozápadě Čech. Ovšem ta intenzita by neměla být taková, jaká byla v minulém týdnu," řekl Radiožurnálu meteorolog Marian Sandev. Od úterý nás podle předpovědi počasí čeká ochlazení.

Odborníci: Časté záplavy jsou důsledkem globálního oteplování

Stále častější a nevyzpytatelnější přívalové deště jsou podle ekologů a klimatologů důsledkem globálního oteplování. Skleníkový efekt totiž vede ke zvýšení průměrné teploty vzduchu. S náhlými záplavami proto musíme v budoucnu víc počítat.

"Počasí má větší sílu, protože se v Atlantiku odpaří víc vody, protože je teplejší. Pokud se bude dál oteplovat z různých důvodů, tak je nutné počítat s většími větry a větším množstvím vody ve vzduchu," upozornil klimatolog Václav Cílek.

Od katastrofálních povodní v roce 1997 zvýšilo Česko ochranu před velkou vodou. Jak ale v České televizi upozornil šéf Asociace krajů a jihomoravská hejtman Michal Hašek, stále je to málo. "Dneska chybí přirozená retence vody v krajině, teď nemyslím velké přehrady. Myslím si, že bychom se měli znovu vrátit k podpoře a obnově rybníků a takových zásahů, které budou šetrné do krajiny," uvedl Hašek.

Účinky záplav naopak zvyšuje svedení řeky do umělého kanálu, takže se nemůže volně rozlít, nebo zastavení záplavového území domy a chatami. To je třeba případ z roku 2002 na Berounsku. "Povodeň jim je spláchla, ale oni si je tvrdohlavě postavili na přesně stejném místě právě v té záplavové nivě. To je velká chyba a z toho bychom se měli podstatně víc poučit," říká ekolog Bedřich Moldan.

O současných povodních si přečtěte také:
V obcích, které v sobotu zasáhla blesková povodeň, pokračuje úklid a sčítání škod
Na Žďársku našli čtrnáctou oběť povodní
Bouřky a přívalové deště stále sužují republiku
Pro lidi postižené povodněmi vydalo ministerstvo práce informační letáky
Přívalové lijáky potrápily Příbramsko, Vysočinu i Novojičínsko
Povodněmi zasažený Olomoucký kraj žádá o další peníze
Klienti pojišťoven nahlásili povodňové škody za miliardu korun
Vláda chce podpořit lepší protipovodňovou ochranu
V části Jihočeského kraje je vyhlášen stav nebezpečí
Povodně si vyžádaly už třináct obětí
S odklízením následků povodní pomáhají vojáci
Třetí nejhorší povodně, vláda slíbila peníze

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka, Petr Medek, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme