Při cestách za exotikou hrozí nejčastěji nákaza žloutenkou typu E nebo malárií

Exotických nemocí v česku postupně přibývá. Je to dáno hlavně tím, že jsme začali více cestovat. Podle epidemioložky Renaty Vaverkové větší zlom nastal v první polovině tohoto desetiletí, kdy se nám zpřístupnily destinace v okolí Středozemního moře.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

exotika

exotika | Foto: Free Stock Photos

Cesty za exotikou doprovází často nepříjemná průjmová onemocnění. Které choroby ale znamenají pro české turisty skutečně vážné riziko? "Téměř každý turista, který vyjede do opravdu exotické země, trpí cestovním průjmem. K nejzávažnějším onemocněním ale patří malárie, horečka Dengue a některé typy hepatitid," varuje Vaverková.

Exotické onemocnění souvisí s pobytem v lokalitě, kde se nemoc vyskytuje. Nemůžete se tedy nakazit pouhým pobytem na letišti. Pravděpodobnost nákazy se navíc zvyšuje s délkou zájezdu: "Čím delší je pobyt, tím větší je riziko nakažení. Zhýčkaný středoevropan prostě neni zvyklý na spektrum místních mikroorganismů, na které jsou místní obyvatelé adaptovaní," dodává epidemioložka.

Pokud už onemocníte nemusíte se ale podle Vaverkové obávat, že by čeští lékaři neuměli exotickou nemoc léčit: "Naši infekcionisté patřili a patří ke špičce ve svém oboru. Můžeme se proto spolehnout na jejich zkušenosti, které jsou z posledních let poměrně velké. Naši cestovatelé si totiž ze zahraničí vozí opravdu velké spektrum nemocí."

U většiny onemocnění může nákaze zabránit pouze očkování. Existuje ale i několik preventivních opatření, která nám mohou ušetřit mnoho starostí. "Nejčastější nákazy jsou z potravin a z vody. Měli bychom proto konzumovat jen pitnou vodu a používat jí i k osobní hygieně. Obezřetní bychom měli být i při přidávání ledu do nápojů. Ne vždy máme jistotu, že led byl vyroben z pitné vody," radí epidemioložka Renata Vaverková.

O onemocněních, která nás v zahraničí mohou postihnout jsme mluvili v Ranním interview Radiožurnálu s epidemioložkou Renatou Vaverkovou z Krajské hygienické stanice v Brně.

Jeho záznam si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Lékaři o prázdninách zaznamenávají více dětských úrazů
Cestování autem do Chorvatska - za kolik a jak ušetřit?
Chorvati otevřeli westernový zábavní park
Posílání SMS zpráv i volání ze zahraničí je ode dneška levnější

Ondřej Kapic, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme