Prezident Klaus vetoval protikrizový balíček ČSSD včetně šrotovného

Prezident Václav Klaus vrátil sněmovně zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, který obsahuje protikrizová opatření ČSSD. Ta kromě jiného počítají se zavedením šrotovného, zrychlením odpisů nebo prodloužením doby podpory v nezaměstnanosti. Jeho přijetí bylo přitom výsledkem dohody ČSSD a ODS. Klaus zákon označil jako diskriminační a nesystémový s mnoha legislativními chybami a nejistým účinkem. Za nejproblematičtější pasáž Klaus označil zavedení státního příspěvku na nákup nového automobilu, takzvané šrotovné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus,

Václav Klaus, | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

"Jedná se o zákon, který je diskriminační, nesystémový, s mnohými legislativními chybami a v konečném důsledku s velmi nejistým pozitivním účinkem," uvedl Klaus na svých internetových stránkách.

Za nejproblematičtější pasáž zákona Klaus označil zavedení státního příspěvku na nákup nového automobilu, takzvané šrotovné. "Toto opatření je vysoce diskriminační. Upřednostňuje průmysl na úkor jiných sektorů hospodářství a v rámci něj dává přednost krátkodobým zájmům několika silných podniků automobilového průmyslu na úkor jiných odvětví a firem, které nemají tak silné lobbyistické zázemí," uvádí se v Klausově prohlášení.

I kdyby Poslanecká sněmovna prezidentovo veto přehlasovala, podle Pavla Tunkla se Svazu dovozců automobilů začne šrotovné platit místo na podzim až v roce 2010: "Zavedení šrotovného je podmíněno nařízením vlády, což je právní předpis, který musí vyjít ve sbírce zákonů. Teď bude záležet na tom, zda tento předpis bude připravovat stávající vláda, nebo zda bude čekat až na novou vládu. Příprava takového předpisu trvá 3 až 6 měsíců, šrotovného se tak pravděpodobně nedočkáme dříve než po Novém roce," řekl Tunkl.

Podle poslance za ODS Martina Římana by se o přehlasování zákona měla pokusit ČSSD. Pokud se tak stane, občanští demokraté jejich krok podpoří."To co nebylo podepsáno prezidentem, jsou návrhy ČSSD. Z této logiky vyplývá, že by se sociální demokraté měli zajímat o případnou mimořádnou schůzi poslanecké sněmovny, která by prezidentské veto přehlasovala. A protože na tomto zákonu se dohodla ČSSD s ODS, tak by ty strany, které se takto dohodly, přehlasování veta podpořily," řekl Říman.

Někteří politici Klausovo veto šrotovného podpořili. Přivítalo jej ministerstvo financí i někteří politici z řad bývalé vládní koalice. "Ministerstvo financí krok prezidenta republiky respektuje a vůbec mu nevadí, že Klaus zákon vetoval," řekl mluvčí úřadu Ondřej Jakob a dodal že ministerstvo financí nikdy nebylo pro šrotovné.

Poslanec ODS Michal Doktor se domnívá, že sněmovna již nyní veto nepřehlasuje. Zdůraznil, že Klaus vetoval zákon hlavně kvůli šrotovnému, a zopakoval jeho argumenty, že tento nástroj zavádí protekci pro automobilky a zároveň diskriminuje občany, kteří ho nemohou využít. Také exministr financí Miroslav Kalousek novinářům řekl, že argumentům prezidenta rozumí.

Komunisté při případném novém hlasování ve sněmovně naopak zákon zřejmě podpoří. Poslanci KDU-ČSL budou mít při hlasování o vetu volný mandát. "Zákon je důsledkem dohody ČSSD a ODS, bude záležet na nich," řekl k budoucímu postoji sněmovny předseda lidovců i jejich poslaneckého klubu Cyril Svoboda.

O vetu prezidenta republiky a šrotovném jsme podrobně hovořili v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadu si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

O šrotovném si můžete také přečíst:
Šrotovné prošlo Senátem
Poslanci odhlasovali šrotovné a další protikrizové návrhy
Šrotovné na Slovensku skončilo
Na Slovensku vrcholí druhá vlna šrotovného, zájemci berou vrakoviště útokem
Slovenští motoristé mohou znovu získat šrotovné
O další dávce šrotovného na Slovensku rozhoduje vláda
Německo: Smíšené reakce vyvolal záměr vlády navýšit šrotovné
Německá vláda se údajně chystá navýšit šrotovné
O nákup nových aut s pomocí šrotovného je v Německu mimořádný zájem
Evropská komise stanovila pravidla pro vyplácení "šrotovného"

ČRo 1 - Radiožurnál, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme