Pokud budou squatteři v Truhlářské pořádat koncerty, budou vystěhováni

Squatteři z vily Milada vadí mnohým obyvatelům centra Prahy. Petici, zorganizovanou proti sqautterům, zatím podepsalo několik desítek lidí. Petiční archy jsou umístěny především v obchodech v okolí nového bydliště squatterů v Truhlářské ulici.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada

Squateři se zabarikádovali na střeše pražské vily Milada | Zdroj: ČTK

Signatáři protestu požadují, aby byly dodržovány zákony a práva místních obyvatel. Dohlížet by na to měly nejen orgány státní správy a magistrát Prahy 1, ale také ministr pro menšiny Michael Kocáb, který náhradní ubytování zprostředkoval.

Tři byty v Truhlářské ulici squatterům pronajal Petr Svinka. Podle některých nájemníků je tím chce přimět k tomu, aby se z domu vystěhovali. To ale Svinka popírá, v Dvaceti minutách Radiožurnálu řekl, že pokud budou squatteři dělat problémy, budou vystěhováni.

"Já jsem pronajal byty. Nepronajímám tedy žádný rokový klub. Koncerty v těchto pronajatých prostorách není možné uskutečňovat. Squateři se mnou diskutovali skutečně o případných výstavách, o koncertování a účinkování punkových kapel nebyla vůbec řeč. Pokud to ale tak bude, prostory jednoduše opustí, s tím, že ve smlouvě mají zakotvenou jednoměsíční výpovědní lhůtu," upřesnil Svinka.

Na svých internetových stránkách nicméně squatteři z Milady občasné koncerty slibují.

Dodejme, že squateři z vily pražské Tróji od minulého pátku obývají část domu číslo 11 v Truhlářské ulici, kterou jim za symbolickou jednu korunu pronajal právě Svinka. Squateři, kteří odešli po konfliktu s novým majitelem z vily v Tróji, budou bydlet v centru metropole do doby rekonstrukce pronajatého domu. Ta může podle Svinky začít za půl roku nebo třeba až za dva roky.

Dům disponuje celkem dvanácti volnými byty druhé a třetí kategorie. Squateři, kteří byli nuceni vyklidit své předcházející nelegální bydlení ve vile Milada, budou v novém místě používat tři byty a navíc sklepní prostory, kde budou moci pořádat své kulturní akce. Budou spolu se symbolickým jednokorunovým nájemným platit elektřinu, plyn a vodu. V domě jich bude asi patnáct.

Celých Dvacet minut Radiožurnálu s Petrem Svinkou si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

Přečtěte si také:
Squateři se nechtějí stěhovat do bytů v centru Prahy
Pražský magistrát se vložil do sporu squaterů
Squatteři plánují další demonstraci!
Squateři z vily Milada se stěhují do centra Prahy
Robert Břešťan: Nechte domy chátrat
Squateři budou mít možná nové bydlení
Squateři protestují proti vyklizení squatu Milada
Policie zasahuje ve squatu Milada
Squateři už opustili vilu Milada

Lukáš Vincourek, Barbora Mocová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme