Jan Švankmajer dostal v Karlových Varech Křišťálový glóbus

Dalším držitelem Křišťálového glóbu za mimořádný přínos světové kinematografii je Jan Švankmajer. Režisér, scénárista a výtvarník převzal ocenění dnes z rukou prezidenta filmového festivalu v Karlových Varech Jiřího Bartošky, který uvedl, že mu je velkou ctí ocenit osobnost tak výraznou nejen pro český, ale i zahraniční film.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švankmajerův Otesánek

Švankmajerův Otesánek | Foto: Boris Baromykin

Jan Švankmajer za cenu krátce poděkoval. Podotkl, že celý život si jenom hrál a česká nebo světová kinematografie mu mohla být ukradená. Sobeckost by se tedy podle něj neměla odměňovat. Později prozradil, že v současné době chystá další film. Bude se jmenovat Přežít svůj život a vedle herců v něm budou účinkovat i jejich fotografie. Režisér Radiožurnálu prozradil, o čem jeho nové dílo bude.

"Stárnoucí muž žije dvojí život - jeden ve snu a jeden v realitě a chodí za psychoanalytičkou, která mu vykládá, co ten sen znamená. Ten scénář vznikl tak, že se mi zdál sen a já jsme se probudil a řekl jsem si: " To vypadá jako začátek nějakého filmu." A tak jsem to dopsal. Takže ten první obraz je můj autentický sen," vysvětlil inspiraci filmu Švankmajer.

Švankmajer je jedním z nejznámějších českých filmařů, patří mezi uznávané světové animátory. V tvorbě vychází ze surrealismu, jeho filmy překypují obrazností, prolíná se v nich skutečný svět s autorovou imaginací. Za svou tvorbu byl už několikrát oceněn. Už v 60. letech například získal třikrát cenu Trilobit, kterou uděloval a od roku 1991 opět uděluje filmový a televizní svaz Fites. Počtvrté jím byl oceněn v roce 1994. O rok později převzal Švankmajer Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu.

Přečtěte si také:
Antonio Banderas v Karlových Varech představil svůj nový film
John Malkovich diskutoval s diváky na filmovém festivalu v Karlových Varech
Do Karlových Varů dorazil John Malkovich
Na MFF v Karlových Varech se naplno rozbíhají filmové projekce
Druhý český film dnes zasáhne do hlavní soutěže na MFF v Karlových Varech
Na MFF v Karlových Varech budou filmaři jednat s politiky
MFF Karlovy Vary představí šestnáct světových premiér

Lucie Husárová 1, Alena Adámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme