Vláda zavádí protiopatření za kanadská víza

Česká vláda se rozhodla podniknout odvetné kroky proti obnovení víz do Kanady. Premiér Jan Fischer po mimořádném zasedání kabinetu oznámil, že Česká republika zavádí vízovou povinnost pro držitele kanadských diplomatických a služebních pasů. Zpět do Prahy také povolává svého velvyslance v Kanadě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Kohout, Jan Fischer

Jan Kohout, Jan Fischer | Zdroj: ČTK

Hlavním cílem vlády je podle Fischera co nejrychlejší obnovení bezvízového styku České republiky s Kanadou. Praha také čeká podporu Evropské unie. Dnes večer nebo zítra by měl premiér mluvit s šéfem Evropské komise José Barrosem.

"Podle rozhodnutí vlády zahájí ministr zahraničí proceduru ke spuštění takzvané klauzule solidarity a oznámí Evropské komisi, že Kanada vůči České republice zavedla vízovou povinnost s tím, že do tří měsíců by Evropská komise měla navrhnout další kroky vůči Kanadě," uvedl Fischer.

Vízová povinnost pro desítky držitelů kanadských služebních a diplomatických pasů začne podle premiéra platit v nejbližší době. Česká republika vzhledem ke členství v EU nemohla vyhlásit plošnou vízovou povinnost pro všechny kanadské občany. Klauzule solidarity umožňuje, aby víza Kanadě na oplátku zavedly všechny země sedmadvacítky.

Evropská komise podle svého vyjádření zavedení víz pro české občany lituje a doufá, že tato povinnost bude dočasná. Michele Cercone, jeden z mluvčích EK, ale zdůraznil, že o zavedení evropských víz vůči Kanadě teď nemůže být řeč. "V této fázi nemohou být vůči kanadským občanům recipročně zavedena víza," uvedl.

Na konkrétní reakci sedmadvacítky můžou Češi čekat celé měsíce. Evropská komise nejprve musí celý případ prozkoumat a do 90 dnů o něm podat zprávu. Poté mají členské státy dalších 90 dnů na to, aby rozhodly o dalším postupu. Komise jim navíc zavedení víz pro Kanaďany vůbec nemusí navrhnout.

Velvyslanec Kanady: Praha věděla, že rozhodnutí o vízech nezměníme

Vláda také povolala do Prahy našeho velvyslance v Kanadě, což fakticky znamená jeho stažení. Vývoj okolo víz bude navíc monitorovat ministr zahraničí Jan Kohout, který na konci srpna pojede do Kanady na mezistátní návštěvu. Kohout kritizoval hlavě způsob, jakým ho kanadská diplomacie o zavedení víz informovala, tedy telefonicky. Nótu dostal šest hodin před zavedením vízové povinnosti.

Podle kanadského velvyslance v Praze Michaela Calcotta ale česká vláda dva týdny věděla, že Kanada víza zavede. Řekl, že jedinou otázkou bylo, kdy přesně vízová povinnost začne platit. "Myslím, že kanadský ministr mluvil naprosto jasně. Byl jsem u toho, když hovořil o tom, že se kanadská vláda ve vízové otázce už rozhodla a že o tom nemá cenu dál vyjednávat. Mně to bylo naprosto jasné a moc bych se divil, kdyby to někdo z české strany nepochopil," prohlásil Calcott.

Do čtvrtečního rána mohou Češi žádat o víza na letišti, potom ve Vídni

Kanada obnovila víza pro české občany od dnešního rána. Důvodem tohoto kroku je podle Ottawy vysoký počet žadatelů o azyl z České republiky, v drtivé většině Romů. Prvních 48 hodin, tedy do čtvrteční šesté hodiny ráno našeho času, mohou čeští občané zažádat o vízum až na letišti po příletu do Kanady. Potom už budou muset mít vízum vydané kanadským zastupitelstvím.

Obnovení vízové povinnosti přichází v nejhorším možném období. Do Kanady totiž v létě podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury cestuje měsíčně na 4000 českých turistů. "V tuto chvíli má zakoupený zájezd nebo letenku do Kanady jednoznačně více než tisíc českých lidí. Přede všemi stojí problém vyřídit si víza a nejhůře jsou na tom ti, kteří odlétají do konce týdne," uvedl Okamura.

Před jedenáctou hodinou odletěla z Ruzyně do Toronta pravidelná linka Českých aerolinií se 178 cestujícími na palubě. Mluvčí společnosti Hana Hejsková Radiožurnálu řekla, že zavedení vízové povinnosti pro naše turisty žádné komplikace nepřineslo. "Všem cestujícím byl při odbavení k dispozici imigrační úředník kanadské strany, který je informoval o tom, co je po příletu do Kanady čeká. Odbavení proběhlo hladce, přímo na přepážce se nikdo nerozhodl, že let nebude absolvovat," uvedla Hejsková.

Vyřizování víz komplikuje Čechům fakt, že nejblíže je zatím dostanou na kanadském zastupitelském úřadu ve Vídni. Zažádat o víza mohou i v Praze, celá procedura se tím ale zdrží. "Kanadská ambasáda pouze přepošle žádost do Vídně. Je to spíš pohodlnější varianta pro ty, kteří tolik nepospíchají," doplnil Okamura. Víza do Kanady je možné obstarat i v dalších městech jako je Londýn, Berlín nebo Řím.

Každý žadatel o vízum bude muset dokázat, že jeho návštěva je krátkodobá, že nezůstane v Kanadě déle, než je dovoleno, a že má dost peněz na pokrytí nákladů pobytu. Samozřejmostí je dobrý zdravotní stav a trestní bezúhonnost, to znamená žádný záznam v rejstříku. Za krátkodobé vízum do Kanady Češi zaplatí 45 eur, tedy přibližně 1170 korun, částka je nevratná.

Kanada víza obnovila dva roky od jejich zrušení. Vízová povinnost platila od roku 1997 kvůli tomu, že už v minulosti se Ottawa potýkala s vysokým počtem českých žadatelů o azyl. Ti se usazují hlavně v Hamiltonu a v Torontu v provincii Ontario na východě země. Pro provinční vládu a místní úřady to znamená zvýšené náklady na sociální služby a v poslední době i mediální a politický problém. Praha tvrdí, že na vině rostoucích žádostí o azyl je především benevolentní kanadský azylový systém.

Tématu kanadských víz jsme se podrobně věnovali v publicistické části poledních Ozvěn dne i v podvečerním Radiofóru. Záznam pořadů si můžete poslechnout v RÁDIU NA PŘÁNÍ.

K tématu si můžete také přečíst:
Kanada obnovila víza, Praha chystá reakci a žádá solidaritu EU
Kanada od úterý zavádí víza pro Českou republiku
Kanadská víza pro Čechy zřejmě nebudou, myslí si ministr Kohout
Desítky Romů se vracejí z Kanady zpět domů
Kohout: Kanada rozhodnutí o vízech pro Čechy prozatím odložila
Kanadská víza pro občany ČR jsou na spadnutí
Kanada nepotvrdila zavedení víz pro české občany
Kohout: Zavedení kanadských víz pro občany ČR by vyvolalo odvetnou akci celé EU
Kohout: Kanada své rozhodnutí o zavedení víz zatím nesdělila
Utíkáme před českým rasismem, říkají čeští Romové v Kanadě
Počet žádostí o azyl v Kanadě znovu stoupá
Kanada kvůli českým žadatelům o azyl víza neobnoví
Češi mohou do Kanady opět bez víz

Martin Hromádka, Václava Marešová, Nikola Bojčev, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme