Prezident NKÚ by mohl čelit kárnému řízení

Kancelář poslanecké sněmovny už může vypsat soutěž na výběr auditorské firmy na kontrolu hospodaření Nejvyššího kontrolního úřadu. Členové sněmovního kontrolního výboru dnes doplnili podmínky výběrového řízení. Předseda výboru - komunista Vladimír Koníček už také podal návrh na kárné řízení s prezidentem NKÚ Františkem Dohnalem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Dohnal

František Dohnal | Foto: Alžběta Švarcová | Zdroj: Český rozhlas

Kontrola hospodaření ještě nezačala a výstup z ní by měl být až na konci roku, ale návrh žaloby už má kárná komora na stole. Z odůvodnění konání vybral předseda sněmovního kontrolního výboru, poslanec za KSČM Vladimír Koníček to základní: "Zaviněné porušení povinností prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu a chování, kterým narušil důstojnost a ohrozil důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a NKÚ vůbec," řekl Koníček.

Poslanci Dohnalovi vytýkají, že NKÚ přestěhoval do nových prostor a přitom tři roky platí nájem za prázdnou budovu. Měl si také nechat platit dva služební byty, ačkoliv nárok má pouze na jeden a využívá více služebních aut. Dohnal už čelí trestnímu oznámení pro porušování povinnosti při správě cizího majetku.

Prezident NKÚ se nařčení o plýtvání státními penězi brání. Rozhodl se podat hned pět trestních oznámení na členy kontrolního výboru. Podle něj se dopustili trestného činu pomluvy. Kárného řízení proti sobě se prý ale nebojí. "Podle mého názoru a hlubokého přesvědčení jsem se žádného kárného provinění nedopustil," řekl Dohnal.

Pokud kárná komora uzná návrh za opodstatněný, zahájí kárné řízení. To může skončit snížením Dohnalova platu nebo až návrhem na odvolání, který by komora předložila poslanecké sněmovně.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme