Litvínovské sídliště Janov bude hlídat víc policistů

Ostrahu litvínovského sídliště Janov posílí deset policistů. Vedení města to dnes osobně slíbil ministr vnitra Martin Pecina. Vyhověl tak žádosti Litvínova, kterou před dvěma měsíci zamítl policejní prezident Oldřich Martinů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policie

policie | Foto: Jan Rosenauer

Podle starosty Litvínova Daniela Voláka by policisté měli být hlavně vidět v ulicích. Od posílení místní služebny si potom slibuje, že sníží drobnou kriminalitu, zamezí rušení nočního klidu a zajistí celkovou bezpečnost.

Právě kvůli bezpečnostní situaci v Janově přijel Pecina se starostou jednat. Místní sídliště se totiž možná stane třináctou sociálně vyloučenou lokalitou v Česku. Překážkou jsou zatím neshody s vládní agenturou, která má na starost transformaci romských ghet. Mají buď zaniknout nebo se v nich výrazně vylepší kvalita života.

Litvínovská radnice proto vytvořila strategický dokument, který je podmínkou zařazení Litvínova na seznam 'sociálně vyloučených oblastí'. Jeho pilíři jsou sociální práce, zaměstnanost, vzdělávání obyvatel a bezpečnost. Agentura ale trvala na zařazení dalšího samostatného bodu - bydlení.

Podle litvínovské radnice jsou nároky vládní agentury příliš vysoké a pro město nesplnitelné. V úterý na toto téma v Litvínově diskutoval i ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb.

Starosta Litvínova přiznal, že bydlení v tomto dokumentu chybělo. Zároveň dodal, že město je ochotné bydlení řešit, ale jen za určitých podmínek: "Pouze za situace, že se zavážeme k takovým reálným závazkům, které můžeme splnit. Rozhodně nebudeme jednat o dluzích nájemců a nebudeme je za ně řešit," uvedl Volák.

Město totiž není majitelem domů na sídlišti Janov a není proto ochotné zabývat se dluhy na nájemném místních obyvatel, jak požaduje vládní agentura.

Sociálně vyloučených lokalit, které vyrostly za posledních patnáct let u mnoha českých měst, je zatím dvanáct. Jde hlavně o chudé severočeské a severomoravské pohraničí. Patří sem například Ústí nad Labem, Most, Cheb nebo Broumov.

Podmínky, ve kterých tam zejména Romové žijí, se na první pohled neliší: Malý prostor, přelidněné byty nejnižší kategorie, obvykle v katastrofálním technickém stavu, často bez sociálního zázemí. Rodiny jsou zpravidla závislé na sociálních dávkách. Infrastruktura je nedostačující a pracovní příležitosti, někdy dokonce i škola, chybějí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litvínovské sídliště Janov se možná stane 13. sociálně vyloučenou lokalitou v Česku. Příspěvek Markéty Bartošové a rozhovor s Danielem Volákem, starostu Litvínova, který dnes jednal s ministrem vnitra Martinem Pecinou.

Přečtěte si také:
Litvínov se chystá zakročit proti možnému zneužívání sociálních dávek
Na sídlišti Janov bude policejní asistentka
V litvínovském sídlišti Janov působí už měsíc 5 terénních pracovníků
Litvínov chce zostřit postup proti neplatičům nájemného a pokut

Ivona Holá, Marián Vojtek, Markéta Bartošová, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme