Práva duševně nemocných jsou porušována, upozorňuje Národní rada

Na porušování práv duševně nemocných upozorňuje Národní rada osob se zdravotním postižením. Jedná se zejména o nedobrovolnou hospitalizaci těchto lidí nebo o odebírání práv k právním úkonům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Psychiatrická léčebna Bohnice

Psychiatrická léčebna Bohnice | Foto: Psychiatrická léčebna Bohnice

Národní rada osob se zdravotním postižením proto představí vlastní výzvu pro příslušná ministerstva, jak mohou duševně nemocným bezprostředně pomoci.

"Základní problém je ve způsobu nedobrovolné hospitalizace osob s duševním onemocněním a pak je to nepochybně také o odebírání práv k právním úkonům, to znamená svéprávnosti," říká předseda národní rady Václav Krása.

"To jsou dva základní problémy a my hlavně chceme vyzvat ministry ke konkrétním opatřením, které oni můžou hned udělat tak, aby se situace zlepšila."

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Krása o problémech duševně nemocných

"Ministryně zdravotnictví může například zvýšit v úhradové vyhlášce úhradu za zdravotnické úkony u lidí s duševním onemocněním při jejich léčbě, tím se výrazně může zlepšit situace v této oblasti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Václav Krása o návrzích na zlepšení situace duševně nemocných

"A pak je to také ministryně spravedlnosti, která může svým opatřením zlepšit situaci v odebírání svéprávnosti těmto lidem," uvedl předseda Národní rady osob se zdravotním postižením.

Přečtěte si také:
Scientologové demonstrovali v Praze proti konferenci psychiatrů
Julínek odvolal ředitele psychiatrické léčebny v Bohnicích
Za moderní formy terapie začali bojovat psychiatři
Psychiatři poukazují na zneužívání svého oboru

Marika Táborská, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme