Dopravní policie požaduje jednotný přístup k dechovým zkouškám

Jednotný přístup státních zastupitelství k dechových zkouškám požaduje dopravní policie. Nejvyššímu státnímu zastupitelství v Brně proto už poslala materiál s případy, ve kterých posloužily jako hlavní důkaz dechové zkoušky na alkohol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policista kontroluje alkohol v dechu

policista kontroluje alkohol v dechu | Foto: Policie ČR

Někteří soudci se ale s dechovou zkouškou nespokojí a stále vyžadují krevní test. Přitom od letošního ledna se podle zákona považuje dechová zkouška za důkaz.

Podle Michala Berana z Ústavu soudního lékařství Fakultní nemocnice Na Bulovce by bylo dobré udělat krevní test od určité naměřené hodnoty. Měřící zařízení totiž podle něj nemusí z dechu přesně přepočítat alkohol v krvi.

"Přepočet je zatížen nepřesnostmi, protože zprůměrovává fyziologické parametry člověka. Navíc nezohledňuje věk, hmotnost, pohlaví, tělesnou teplotu, tlak vzduchu, teplotu přístroje, kterým se měří, a nerespektuje ani fyziologickou hladinu alkoholu v organismu člověka," vysvětluje Beran.

Přečtěte si také:
Na českých silnicích přibývá řidičů pod vlivem drog a alkoholu
Jako důkaz o řízení pod vlivem alkoholu nově stačí dechová zkouška
Alkohol testery lžou, ale mohou poslat člověka na rok do vězení
Za pivo do vězení

Veronika Malá, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme