Bývalí členové spotřebního družstva Včela chtějí miliardy od státu

Spor o mnohamiliardový majetek bývalého spotřebního družstva Včela míří k orgánům Evropské unie. Původní členové družstva, kteří o svůj majetek přišli po násilném převzetí skupinou kolem podnikatele Radovana Vítka v roce 1997, žádají o pomoc Evropskou komisi. Škodu vyčíslili na šest miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

paragraf

paragraf | Foto: Archiv ČRo

Soudní spor trvá už jedenáct let. Letos v červnu Nejvyšší soud vyhověl družstevníkům a jeho projednávání vrátil opět soudu první instance. Zároveň poukázal na nedostatky v práci předchozích soudů.

Majetek Včely byl ale postupně rozprodán. Jak Českému rozhlasu potvrdila Dagmar Zvěřinová, která zastupuje členy družstva, poškození budou žádat náhradu škody od státu.

"Máme řadu materiálů, kde můžeme dokazovat, že státní instituce neudělaly to, co měly, aby ochránily náš majetek. Takže budeme tyto peníze požadovat od státu," řekla Českému rozhlasu bývalá členka družstva Dagmar Zvěřinová.

Bývalí družstevníci se pokouší napadnout valnou hromadu z roku 1997. Skupina kolem Radovana Vítka tehdy údajně najala tři tisíce nových členů a s jejich pomocí družstvo ovládla.

Včela se později transformovala na akciovou společnost. I ta ale v letošním roce již ukončila svou činnost. Její majetek přešel na společnosti Czech Property Investments a CPI Reality.

Marika Táborská, Ondřej Suchan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme