Sjezd ČSSD zvolil nové vedení a odsoudil válku

Vedení nejsilnější vládní strany zůstává po víkendovém sjezdu bez větších změn. Sociální demokraty i další dva roky povede Vladimír Špidla se Stanislavem Grossem. Místopředsednická křesla obhájili i Zdeněk Škromach a Marie Součková. Novými tvářemi v nejužším vedení ČSSD jsou jen místopředsedové Martin Starec a Martin Tesařík.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Špidla přijímá gratulace

Vladimír Špidla přijímá gratulace | Foto: Michal Doležal

Olomoucký primátor Martin Tesařík dnes v boji o poslední neobsazenou místopředsednickou funkci porazil v tajné volbě šéfa Poslanecké sněmovny Lubomíra Zaorálka. Další nováček ve vedení strany - Martin Starec - převzal po Karlu Kobesovi post místopředsedy pro řízení strany.

Premiér Vladimír Špidla včera obhájil post předsedy sociální demokracie v souboji s nedávno odvolaným ministrem průmyslu Jiřím Rusnokem. Zvítězil už v prvním kole tajné volbě, když mu dalo hlas 299 delegátů. Získal tak o 29 hlasů více, než ke zvolení potřeboval. Rusnoka volilo 147 sociálních demokratů.

O křesla místopředsedů se kromě Zaorálka neúspěšně ucházeli pražská advokátka Radmila Kleslová, bývalá poslankyně Jana Volfová, senátor Richard Falbr a šéf hradecké krajské ČSSD Miloslav Mrština.

Delegáti sjezdu ČSSD dnes odsoudili iráckou válku. Po vzrušené debatě přijali rezoluci, ve které se staví jednoznačně k názoru, že válka je vedena v rozporu s mezinárodním právem. Sociální demokraté žádají, aby se další vývoj událostí v Iráku vrátil pod kontrolu OSN.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda Českému rozhlasu řekl, že hlasy, které na sjezdu ČSSD zaznívaly proti angloamerické koalici v Iráku i proti úloze České republiky v tomto problému, nemají vliv na oficiální stanovisko vlády. Stanoviska politických stran jsou podle něho sice důležitá, avšak usnesení, které přijala vláda má větší důležitost.

Jedním z mála, kdo se zdržel hlasování o této rezoluci, byl předseda Vladimír Špidla: "Jsem členem vlády, schvaloval jsem pozici vlády, jsem přesvědčen, že odpovídá mezinárodně politické situaci, proto jsem se zdržel hlasování."

Všem členům ČSSD pak na závěr sjezdu adresoval Špidla výzvu k jednotě strany. "Z tohoto sálu odejde ČSSD, která ví, co chce, a nechce to pro sebe," zdůraznil znovuzvolený lídr sociálních demokratů.

Jan Rosenauer, Milan Kopp, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme