Zelení už nebudou podporovat Fischerovu vládu

Strany zelených vyzvala ministra pro lidská práva Michaela Kocába, aby rezignoval. Rozhodnutí Strany zelených o ukončení jejich podpoře kabinetu oznámil předseda strany Ondřej Liška. Michael Kocáb podle Lišky rozhodnutí strany respektuje. V případě jeho rezignace by byl kabinet složený pouze z ministrů navržených ĆSSD a ODS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Předseda Strany zelených Ondřej Liška | Foto: Tomáš Adamec

Zeleným se nelíbí postoj kabinetu k ochraně životního prostředí. Posledním podnětem k rozhodnutí bylo podle Lišky to, že Fischer postavil do čela ministerstva životního prostředí Jakuba Šebestu. Ten zatím vedl jen zemědělství a do vlády ho vyslala ČSSD. "Za posledních 20 let se ministerstvo životního prostředí stalo respektovaným partnerem všech resortů. Premiér svým krokem těchto 20 let znehodnotil," domnívá se Liška.

Liška také tvrdí, že dosazením Šebesty do čela druhého resortu získala sociální demokracie ve vládě početní výhodu a že kabinet tak ovládá předseda ČSSD Jiří Paroubek. Ten ale kritiku zelených odmítá.

Premiér Jan Fischer vzal rozhodnutí zelených na vědomí a lituje ho. Podle něj ale k odchodu zelených z vlády není žádný racionální důvod.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme