Pražský hrad se kvůli summitu prezidentů na dva a půl dne zcela uzavře

Kvůli návštěvě prezidentů Spojených států a Ruska se uzavřel celý areál Pražského hradu. Pro veřejnost bude nepřístupný od čtvrtka 7. dubna do pátečního poledne.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hradčanské náměstí v Praze

Hradčanské náměstí v Praze | Foto: Marián Vojtek

Jak Radiožurnálu potvrdil ředitel tiskového odboru Hradu Radim Ochvat, opatření se týká jak hradních zahrad, tak návštěvnických a výstavních objektů.

„V uvedené době nebude areál Pražského hradu přístupný ani z ulice Na Opyši, ani přes první nádvoří ani z křižovatky ulic Jelení a U Prašného mostu,“ uvedl Ochvat.

Americký prezident Barack Obama přiletí do Prahy ve čtvrtek, na Pražský hrad by měl dorazit v 10 hodin. Bude tam jednat s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem, v pravé poledne prezidenti podepíší ve Španělském sále novou smlouvu o snížení počtu jaderných zbraní.

Slavnostní ceremoniál s tiskovou konferencí by měl trvat hodinu. Od 13:00 do 14:30 bude Obamu a Medveděva hostit prezident Václav Klaus, s nímž státníci společně poobědvají.

Od sedmi hodin večer pak bude Barack Obama v bubenečské rezidenci amerického velvyslance večeřet s prezidenty a premiéry jedenácti středoevropských a východoevropských zemí. V Praze stráví noc a po pátečním setkání s Klausem a premiérem Janem Fischerem odcestuje před polednem zpátky do Washingtonu.

Medveděv do Česka přiletí o den dříve z Bratislavy. V české metropoli ruský prezident přenocuje a po čtvrtečním jednání s Obamou a podpisu rusko-americké smlouvy týž den odpoledne odcestuje.

Pražané budou mít problém s parkováním

Summit USA-Rusko budou doprovázet také dopravní omezení. Kromě dopravních uzavírek v okolí Pražského hradu musí řidiči počítat také se zákazy parkování v ulicích Prahy 1, 6, 7 a 8. Jde například o ulice Evropská, Bubenečská či U Brusnice.

Při přesunu prezidentských kolon dojde ke krátkodobému uzavírání ulic. Podle Miroslava Kuneše z Ochranné služby se nedá přesně říct, jestli to bude pro motoristy znamenat zdržení pěti či dvaceti minut.

„My se snažíme zastavit provoz tak, abychom tam v klidu najeli, ale zároveň aby to před námi stačilo odjet, abychom nezajeli do zadní části kolony před námi, protože tím pádem by se nám ucpala další křižovatka,“ vysvětlil Kuneš.

Do bezpečnostních opatření se během pobytu Baracka Obamy a Dmitrije Medveděva zapojí i armáda. Kromě vojáků nasadí i stíhačky Gripen a protichemické experty.

Martin Hromádka, Eva Kézrová, Monika Rybáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme