Praha hostí státníky střední a východní Evropy

Večer povečeří americký prezident Barack Obama v bubenečské rezidenci velvyslance USA s dvanácti prezidenty a premiéry ze střední a východní Evropy. Stane se tak poté, co s ruským prezidentem Medveděvem podepsal smlouvu START.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policejní jednotky na letišti v Praze-Ruzyni.

Policejní jednotky na letišti v Praze-Ruzyni. | Foto: Tomáš Adamec

Podle pozorovatelů chce avizovaným gestem Obama státníky ujistit, že Spojené státy se střední a východní Evropou stále počítají.

Otázkou zůstává, zda se dnešní večerní schůzka a fakt, že se dohoda o odzbrojování podepisovala v Praze, vyložit i jako gesto Moskvy, že už Česko a další postkomunistické země nechápe jakou součást své sféry vlivu. Podle experta na mezinárodní politiku Petra Robejška je ale tato úvaha veskrze mylná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěva vybraných evropských státníků v Praze. Téma pro experta na mezinárodní politiku Petra Robejška.

„V politice je vše dočasné. Nehledejme v dnešních událostech přílišnou symboliku. Je třeba si uvědomit, že Rusko si neustále své takzvané předpolí bude hlídat a nadále má zájem s zemích, kde kdysi mývalo určující vliv,“ uvedl Robejšek pro Rádio Česko.

Obama bude mít co vysvětlovat

Politici z Pobaltí, Balkánu a střední Evropy očekávají od Bílého domu odpověď na otázku, jak Spojené státy vnímají postavení tohoto evropského regionu v globální bezpečnosti potom, co se zrušily plány na stavbu protiraketové obrany. Podle Robejška by právě toto téma mělo být hlavním středobodem avizované večeře.

„Obama bude mít během zmíněného setkání co vysvětlovat a musí se připravit i na nepříjemné otázky,“ zmínil Robejšek.

Navzdory prozatímního zrušení výstavby protiraketového štítu se zdá, že Rusko i USA budou v budoucnu spolupracovat na společném obraném systému, respektive ruský prezident Medveděv Obamu ujistil, že by se Rusko potenciální výstavby štítu rádo účastnilo.

„To je dohoda pro středoevropské, respektive východoevropské země jen těžko pochopitelná. Navíc jej jasné, že Rusko si chce případné změny v bezpečnostní politice těchto států ohlídat. Rusko podle mého názoru hraje svoji klasickou politicko-psychologickou hru,“ myslí si expert na mezinárodní politiku Petr Robejšek.

Někteří pozorovatelé proto vnímají Obamovu politiku vůči Rusku jako naivní, obzvláště když je brán na zřetel fakt, že Rusko fakticky počet jaderných zbraní nezmění.

„Pro střední a východní Evropu byl protiraketový deštník především symbolem zvýšení bezpečnosti proti hrozbě z Íránu. Je to paradoxně Rusko, které se zbavuje zastaralých jaderných hlavic s doletem 5000 kilometrů a přenechává je právě Íránu. Připomeňme, že Írán doposud disponoval zbraněmi s doletem zhruba 2000 kilometrů. Není se tedy čemu divit, že zmíněné země jsou neuskutečněnou výstavbou štítu zklamané,“ míní Robejšek.

Večeře státníků zkomplikuje dopravu

Zmíněná schůzka bude v Praze komplikovat dopravu. Omezení dopravy se nadále budou týkat Evropské třídy směrem z letiště, kudy budou kolony státníků přujíždět. Uzavírky jsou připravené i v ulici Československé armády a Pod kaštany. Stále je zcela uzavřený Pražský hrad.

Kolem osmnácté hodiny od Hrzánského paláce vyrazí kolony aut směrem k rezidenci amerického velvyslance, kde se od 19 hodin uskuteční večeře s americkým prezidentem Obamou.

V okolí rezidence jsou bezpečností opatření ještě přísnější, než tomu je kolem Hrzánského paláce. Všechny přilehlé ulice jsou zcela uzavřené. U každé zákazové značky je policista, který dohlíží na neprostupnost ulic.

Ulice Československých hrdinů je průjezdná pouze ve směru od Vítězného náměstí, tedy pro tuto chvíli. Dá se očekávat, že před začátkem večeře budou policisté ještě přísnější.

Ladislav Dvořák, Nikola Bojčev, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme