Srovnávací zkoušky čekají žáky už v příštím roce

Srovnávací testy pro žáky pátých a devátých tříd mají zjistit úroveň základních škol. Pravidelné plošné testování dětí odstartuje už příští rok na podzim, slibuje to ministr školství Josef Dobeš.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola. Ilustrační foto.

Základní škola. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

V prvním půlroce chce vést ministr Dobeš odbornou diskuzi s učiteli. Z té pak vzejde výsledek, standard toho, co budou děti muset umět do páté a deváté třídy.

V dalším půlroce pak bude ministerstvo připravovat testy, aby si plošné testování vyzkoušeli první žáci už na podzim 2011.

Zatím ještě není jasné, z jakých předmětů by děti měly zkoušky skládat. To vyplyne z diskuze s učiteli. I když ministr Dobeš představu má, neprozradil ji.

Učitelé ale počítají minimálně s českým jazykem a matematikou. V některých oblastech jsou ve výuce velké rozdíly. Někde se děti učí zlomky ve čtvrté třídě, jinde až v šesté. To by se podle ministra mělo změnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Josef Dobeš hovoří o srovnávacích zkouškách.mp3

„Dneska je problém, že dítě z třetí třídy přechází z jedné školy na druhou a vůbec se netrefí, co se tam probírá. Oceňuji liberalizaci, rámcové vzdělávací programy a celkově aktivitu škol si to vymodelovat, na druhou stranu je potřeba definovat standard v uzlových bodech a ten standard změřit,“ řekl ministr školství Josef Dobeš.

Učitelé a ředitelé škol budou muset v takovém případě předělat školní vzdělávací programy, které jsou v režii školy. Ředitelka pražské Základní školy Ohradní Marie Zimová se toho bojí.

„Lidi tvořili školní vzdělávací programy tři, čtyři roky a ještě je vychytáváme, protože praxe nám teprve ukazuje, kde něco posunout a podobně. Je možné, že v tom zase budeme mít určitý zmatek,“ obává se Zimová.

Názor učitelů zatím není jednotný. Někteří zkoušky považují za nesmyslné, jiní stojí za ministrem a třetí skupina se bojí, že projekt dopadne jako státní maturity, které se připravují 16 let.

Zatím není jasné, kdo by měl plošné testování zajišťovat. Ministr Dobeš Radiožurnálu řekl, že nevylučuje organizaci CERMAT, která připravuje právě státní maturity.

Daniela Pavlíčková, Klára Bílá, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme