Výročí konce války si připomněl i senát. Vyznamenal válečné veterány

Pětašedesáté výročí konce druhé světové války si připomněl i senát. Předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka vyznamenal deset válečných veteránů stříbrnou pamětní medailí a zároveň zahájil výstavu Pětačtyřicátý…konec války v Evropě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Tomáš Adamec

Slavnosti ve Valdštejnské zahradě se zúčastnil i arcibiskup a primas český Dominik Duka. Ten mimo jiné připomněl, že na světových bojištích bojovali i duchovní.

„Druhá světová válka byla i pro církev nesmírně těžkým obdobím. Pro celou řadu duchovních to bylo období věznění v koncentračních táborech. Byli tu i vojenští duchovní, kteří působili v zahraničí, především v západní armádě,“ řekl Duka.

Stříbrnou pamětní medaili Sobotka i Tomáši Sedláčkovi. Dnes dvaadevadesátiletý armádní generál bojoval na západní i východní frontě, v padesátých letech pak byl po vykonstruovaném procesu odsouzen na doživotí.

Propustili ho roku 1960 a plné rehabilitace se dočkal až po roce 1989. „Samozřejmě je to pro nás veliká pocta, ale já to beru jako uznání všech mých přátel, kteří padli na různých frontách, a ti by měli stát tady vedle nás,“ podotkl Sedláček.

Význam celé akce zdůraznil i Přemysl Sobotka. „Pro mě to má veliký význam. Já si myslím, že je to malé ocenění nádherných lidí, kteří se dokázali ve vteřině rozhodnout, že radši ztratí život, ale svoboda a demokracie je pro ně prioritou. Jsem moc rád, že dnešní akce proběhla, včetně vernisáže vzpomínek na květnové události tady v Praze,“ uzavřel Sobotka.

Věra Pfeifferová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme