Adoptovat dítě homosexuálního partnera? Dienstbierův návrh projedná vláda

Představte si následující situaci. Máte s bývalou manželkou nebo manželem dítě. Vychováváte ho ale s novým partnerem stejného pohlaví, se kterým jste uzavřeli registrované partnerství. K dítěti ale nový přítel nebo přítelkyně nemá žádný právní vztah. Třeba u lékaře se proto nedozví nic o jeho zdravotním stavu. Tuto situaci má změnit novela zákona o registrovaném partnerství, která přináší možnost adopce. Návrh má v pondělí projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Gayové (ilustrační foto)

Gayové (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons licence 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), David Goehring

Změnu zákona by Tereza s Pavlou uvítaly. Žijí spolu v registrovaném partnerství a vychovávají malou Sáru. Biologickou matkou je Tereza. Pavla už před časem mluvila o tom, že ona je po právní stránce úplně cizí člověk.

„Při indispozici Terky, když je nemocná a nemůže se na sto procent starat o dítě, tak já bych si mohla vzít takzvanou ošetřovačku. Není to ale možné, musím si čerpat klasickou dovolenou," popisuje Pavla.

Přehrát

00:00 / 00:00

Budou moci homosexuálové adoptovat dítě svého partnera? Vláda projedná novelu zákona. Téma pro Veroniku Hlaváčovou

Současnou situaci kritizovala před časem i Jana. Po rozchodu s partnerkou přišla o možnost stýkat se s dítětem, které vychovávala odmalička.

„Investujete do svých vztahů. Odejdete a nemůžete zkrátka nic, protože jste něco méněcenného pro naše orgány," upozorňuje Jana.

Novelu zákona o registrovaném partnerství připravil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier z ČSSD. Měla by vyřešit situaci asi tisícovky dětí, které žijí s jedním biologickým rodičem a jeho partnerem. Potomka by druhý z páru mohl adoptovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Novelu zákona, která by homosexuálním partnerům umožnila adoptovat dítě svého protějšku, přiblížil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier

„Nejde o právo partnerů osvojit dítě, ale jde o zajištění stejných práv dítěte, jako mají děti v jiných rodinách. Je tady celá řada praktických problémů, které souvisí například s přístupem ke zdravotním informacím,“ vysvětluje Dienstbier.

„V extrémním případě pokud zemře biologický rodič, tak tady není žádný právní vztah mezi druhým partnerem a dítětem, přestože ho dítě považuje za stejně dobrého rodiče jako toho biologického. Dítě může být například i umístěno do ústavní péče,“ dodává ministr pro lidská práva.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD ale upozorňuje, že podmínkou je, aby pár uzavřel registrované partnerství.

„Bavíme se o situacích, kdy dítě žije s jedním biologickým rodičem ve společné domácnosti. Jsem určitě pro, aby partner nebo partnerka měl možnost toto dítě adoptovat,“ říká Marksová.

S novelou nesouhlasí KDU-ČSL i ODS

Novelu zákona kritizuje mimo jiné vládní KDU-ČSL. „Máme s tím zásadní problém. Vidíme to jako nelogický návrh, v jakém postavení bude ten původní biologický rodič následně vůči dítěti? To je základní otázka, která tady je. Myslíme si, že není nutné dělat takovou právní úpravu,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka.

Autoři novely tvrdí, že první biologický rodič musí dát k adopci souhlas a k dítěti neztratí práva. Návrh zákona o registrovaném partnerství nepodpoří ani opoziční ODS.

„Mám k tomu výhrady, takový návrh zákona nepodpořím. Je to jenom další krok na cestě k pokusu získat právo na osvojení pro stejnopohlavní páry, který pokládám za chybný,“ říká poslanec Marek Benda.

Češi se ohledně adopce neshodnou

Registrované partnerství v Česku funguje deset let. Podle červencového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas s ním souhlasí 68 procent lidí. Češi se ale neshodnou v otázce adopce dětí. Na 48 procent dotázaných s adopcí dětí homosexuálními páry souhlasí a 48 procent respondentů si myslí pravý opak.

Manželství gayů a leseb podporují téměř dvě třetiny Čechů, ukázal průzkum

Číst článek

Podle sociologa Daniela Prokopa z agentury Median ale podpora takové adopce roste. V roce 2005 ji prý schvalovala zhruba pětina lidí a v současnosti je to tedy téměř polovina.

„Myslím, že hlavním zdrojem obav jsou dopady na děti. Ačkoli americké výzkumy ukazují, že děti, které vyrostly v homosexuálních párech, si oproti těm v heterosexuálních nevedou nijak hůř,“ vysvětlil před časem Prokop.

„Někteří psychologové ale říkají, že v Čechách by ta situace mohla být jiná. Nicméně evidence v Americe ukazuje, že bychom negativní vliv neměli přeceňovat a měli bychom se zabývat čísly, nejen našimi představami,“ dodal sociolog z agentury Median.

Ostrá kritika od poslankyně Nytrové

Vášnivou debatu o možnosti adopce dětí homosexuálního protějšku vedli poslanci už letos v létě. Ostře proti tomu vystoupila sociálnědemokratická poslankyně Pavlína Nytrová.

Registrovaní partneři nabourávají chod celé společnosti, říká poslankyně Nytrová z ČSSD

Číst článek

Homosexuály během jednání sněmovny osočila z vysoké promiskuity a nadprůměrného sklonu k alkoholu. Ve vysílání Českého rozhlasu navíc uvedla, že cíleně nabourává chod společnosti.

„Postupné kroky homo lobby jsou takové, aby byla nastolena nadvláda nad heterosexuální skupinou,“ uvedla Nytrová.

Od jejího postoje se ale později distancoval jak premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, tak několik dalších sociálnědemokratických členů vlády.

S novelou, která by umožnila adoptovat partnerům dítě jejich protějšku, přišli už zákonodárci předchozí Poslanecké sněmovny. Kvůli pádu vlády premiéra Petra Nečase z ODS se ale návrh nestačili projednat.

Zatímco velká část západní Evropy v uplynulých letech postoupila od registrovaného partnerství k uzákonění plnoprávných stejnopohlavních sňatků, ve východní Evropě a na Balkáně přibylo zemí, které je přímo zakazují. Zvláštním hybridem se stalo Chorvatsko, kde na jedné straně zakázali manželství, ale uzákonili registrované partnerství s velmi širokými právy – např. včetně možnosti adopce.

Obrázek CC BY-SA Wikipeda

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme