Advokát před soudem namítal, že znalec je Žid. Pokutu platit nemusí

Právník Petr Kočí nemusí zaplatit pokutu za to, že při obhajobě členky Dělnické strany sociální spravedlnosti obvinil soudního znalce s možné podjatosti kvůli jeho židovskému původu. Upozornil na to ve středu portál Lidovky.cz. Důvod soudního rozhodnutí zatím není známý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městský soud v Praze

Městský soud v Praze | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Soud zrušil rozhodnutí odvolací kárné komise České advokátní komory, kterým mi byla udělena pokuta za podání námitky podjatosti. Věc je nyní vrácena komoře k dalšímu řízení,“ sdělil Kočí serveru Lidovky.cz.

Pokuta se týkala případu z roku 2012, kdy Kočí obhajoval členku Dělnické strany sociální spravedlnosti Lucii Šlégrovou obžalovanou z propagace nacizmu a antisemitizmu. Kočí tehdy namítal proti posudku soudního znalce Michala Mazela, který podle něj mohl být kvůli svému původu podjatý.

„Jako osoba židovského původu znalec bezesporu vnímá citlivě otázku šoa, tedy holokaustu, a německého nacionálního socialismu a jako řada dalších soukmenovců má tendenci reagovat se zvýšenou citlivostí, která může přerůstat až v nepatřičnou vztahovačnost na jakékoli náznaky v tomto směru,“ odcitoval deník jeho tehdejší námitku. Česká advokátní komora uložila advokátovi za jeho slova pokutu sto tisíc korun.

MOS Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme