Albert stahuje polský Herbal Tea. Obsahuje halucinogenní látky

Řetězec Albert prodával čaj polské výroby, který obsahoval halucinogenní látky, které jsou v potravinách zakázané. Ty mohou být ve větším množství pro organismus toxické.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polský čaj obsahoval halucinogenní látky

Polský čaj obsahoval halucinogenní látky | Zdroj: ČTK

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v čaji Herbal Tea (Loyd) tropanové alkaloidy atropin a skopolamin, které jsou v potravinách zakázané. Halucinogenní nápoj prodával řetězec Albert s příchutí máty s brusinkou a bylinkami v 40g balení s minimálním datem spotřeby do 31. července 2017.

Výrobcem je společnost Mokate z Ustroně. Atropinu bylo v čaji 206 mikrogramů na kilogram a skopolaminu 31,7 mikrogramu na kilogram. „Inspekce spotřebitelům doporučuje, aby se vyhnuli konzumaci čaje uvedené šarže,“ uvedl Radoslav Pospíchal, mluvčí SZPI. Atropin se přirozeně vyskytuje například v rulíku, durmanu či blínu, skopolamin v blínu.

Albert musel okamžitě čaj stáhnout z prodeje a SZPI s ním brzy zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Před stejnými látkami inspekce varovala například před dvěma lety. Obsahovala je dětská kaše německého výrobce Alnatura. Množství nepovolených látek v kaši bylo ale výrazně nižší než aktuálně v polském čaji.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme