ANKETA: 'Akt řiťolezectví i adekvátní reakce,' myslí si poslanci o sporu kolem dalajlamy

Může se ministr kultury České republiky soukromě scházet s duchovním vůdcem dalajlamou? A má na to reagovat čtveřice nejvyšších ústavních činitelů ve společném prohlášení? Zpravodajský web Českého rozhlasu se na to zeptal poslanců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000. Soukromě se setkal s některými zákonodárci

Dalajlama přijel do Prahy na konferenci Forum 2000. Soukromě se setkal s některými zákonodárci | Foto: Filip Jandourek

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) se v úterý soukromě sešel s dalajlamou, který do Česka přijel na konferenci Forum 2000. Reakcí bylo společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů ČR ujišťující o vzájemném respektu a ekonomické spolupráci s Čínou, jíž je Tibet nedílnou součástí. Více čtěte ZDE.

Už ve středu dopoledne na to reagovala skupina padesáti zákonodárců, která se s dalajlamou sešla na půdě Senátu ČR. Některé české vysoké školy na protest prohlášení Miloše Zemana, Bohuslava Sobotky, Milana Štěcha a Jana Hamáčka ve středu před polednem vyvěsily na své budovy tibetské vlajky. Více čtěte ZDE.

Zpravodajský web se proto poslanců zeptal:
1. Bylo správné, že se ministr kultury České republiky s dalajlamou soukromě sešel?
2. Byla reakce čtyř nejvyšších ústavních činitelů na toto setkání adekvátní?

Petr Fiala (ODS)
1. Nevidím v tom žádný problém. Setkání ministra kultury s tibetským duchovním není nijak problematické.
2. ODS podobně jako další významné politické strany respektuje princip jedné Číny a nepodléhá ani žádným naivním představám týkajícím se Tibetu. Považujeme však Českou republiku za svobodnou zemi, v níž by návštěva tibetského duchovního neměla vzbudit paniku nejvyšších ústavních činitelů. Společné prohlášení čtyř nejvyšších ústavních činitelů je nepochopitelný krok, jde o zcela zbytečné politické poklonkování. Se znepokojením sleduji, jak česká zahraniční politika ztrácí směr, obsah a sebevědomí. Takovéto trapné gesto nemůže žádná země považovat za projev přátelství, ale pouze za nedůstojný projev nesvéprávnosti.

Prohlášení o Číně připravil Zaorálek. Plně odpovídá pozici vlády, řekl Sobotka

Číst článek

Jiří Dolejš (KSČM)
1. Dalajlama není v ČR poprvé a jistě ho v jeho návštěvách nikdo nechce omezovat - jeho vystoupení na Forum 2000 mohlo být pro někoho i zajímavé (a nejen jeho názory na islám či marxismus). Jiná věc jsou diplomatické kontakty - ČR jako součást své zahraniční politiky se musí vypořádat s politikou jedné Číny, kterou razí vedení ČLR. Je dobré oddělovat kulturní a soukromé kontakty od oficiálních.
2. Reakci čtyř ústavních činitelů vnímám jako reakci na výhrady čínského velvyslanectví v zájmu naplňování česko-čínské smlouvy o spolupráci. Soukromých schůzek či debat s dalajlamou kohokoliv se to, věřím, netýká. Soukromé schůzky by ale bylo taktičtější konat nikoliv na půdě ministerstva. Více bych tu událost nedramatizoval.

Hrad nesouhlasil se stavbou pódia pro dalajlamu. Konvičkovi ji povolil

Číst článek

Igor Jakubčík (ČSSD)
1. Pokud by nebyl veřejně činná osoba (ministr) a sešel se soukromě, tak bych proti tomu nebyl, ale jako vládní představitel je to, dle mého, velmi nešťastné, stejně jako jeho účast na jednání sudetoněmeckého landsmanšaftu.
2. Jednoznačně podporuji reakci našich představitelů a myslím si, že byla adekvátní.

Helena Langšádlová (TOP 09)
1. Ano, bylo to správné. Dalajlama je důležitá morální autorita. Velice si jej vážím.
2. Ne, nebyla. Potvrzují tím, že nejsou schopni vidět nic jiného než fiktivní ekonomické zájmy.

Dalajlama se setkal s Kiskou, postavil se za muslimy a pobouřil čínskou ambasádu

Číst článek

Martin Kolovratník (ANO)
1. Ano, setkání ministra Hermana s dalajlamou považuji za správné. A ostatní členové vlády by si z něj měli vzít příklad.
2. Ne. Tato reakce je zbytečná a vůbec jí nerozumím. S dalajlamou jsem se dnes osobně sešel také. A vím, že neusiluje o rozdělení Číny, nevystupuje proti její územní celistvosti. Setkání s ním absolutně nemůže mít vliv na obchodní vztahy s Čínou, proto je reakce čtyř ústavních činitelů politováníhodným a chybným krokem.

Ivan Gabal (KDU-ČSL)
1. Jako člověk, který vzešel z akademických kruhů a Laterny Magiky v roce 1989, považuji podporu lidských práv a menšinových práv vůči zemím jako Čína za extrémně důležitou věc pro naši vlastní svobodu, demokracii a bezpečnost v západním světě. Je to naše deviza a pilíř naší mezinárodní pozice. Dalajlamu je třeba uvítat, přijmout a naslouchat mu. Kromě jiného je to mimořádná osobnost a vzdělaný člověk s velkou pokorou a moudrostí.
2. Vzhledem k předchozí odpovědi nebyla reakce vysokých ústavních činitelů ani moudrá, ani v souladu s mezinárodním postavením a zájmy naší země. Jako sociolog nerozumím ČSSD, která v udržení se na významné parlamentní a koaliční pozici zcela závisí na podpoře části liberálního elektorátu. Svým prohlášením tomuto zázemí dala na frak a možná o něj přišla.

Vedle podpory ekonomických zájmů ČR se dokážou lidovci držet i určitých hodnot, to ukázali jejich představitelé setkáním s dalajlámou | Foto: ČTK Michal Krumphanzl

Markéta Adamová (TOP 09)
1. Nevidím důvod, proč by se ministr, pod jehož resort spadá agenda církví, nemohl setkat s tibetským duchovním vůdcem. Naopak považuji jednání ministra Hermana za správné a děkuji mu za to, že si jako jeden z mála zachoval rovnou páteř.
2. Reakci považuji za naprosto ostudnou. Od prezidenta Zemana to překvapení moc není, od něj už nepřekvapí téměř nic. Ale předseda vlády Sobotka tímto jasně ukázal, kde jsou jeho skutečné priority směřování české zahraniční politiky. Sebevědomá demokratická země se takhle nechová.

Adam Rykala (ČSSD)
1. Hodnotit soukromé záležitosti, byť ministra kultury, není z mé pozice na místě. Samozřejmě, kdyby se setkal s představiteli teroristické organizace, má reakce by byla jiná, ale v případě dalajlamy s tím problém nemám.
2. Reakce čtyř vrcholných ústavních činitelů z mého pohledu nemusela přijít. Zahraničně obchodní politiku má ČR konstantní řadu let. Pokud naši představitelé chtěli ČLR ujistit, ať už o čemkoli, mohli tak učinit prostřednictvím ministra zahraničí.

Jiří Koskuba (ČSSD)
1. Ve vší úctě nemyslím, že soukromé setkání i ústavního činitele je třeba konzultovat s jakoukoliv vládou. Natož cizí. Bylo-li upřímné, a ne toliko na efekt.
2. Je to jejich práce. A jak doufám vědí, proč tak činí. Jsem jen prostý parlamentní pěšák. Opakovaným cestám a jednáním s říší středu jsem nikdy přítomen nebyl.

František Vácha (nestraník za TOP 09)
1. Nemohu hodnotit, jestli to bylo správné, pokud šlo o jeho soukromé setkaní. Já proti jejich setkaní nic nemám, na místě pana ministra bych udělal to samé. Škoda že neměl odvahu setkat se s ním jako ministr.
2. Reakce nejvyšších ústavních činitelů je čistý akt řiťolezectví, ale z jejich pohledu na svět je samozřejmě pochopitelná.

Dalajláma a Obama se setkali už třikrát, ale vždy v podstatě neoficiálně. Například před rokem Obama dalajlámu sice přijal v Bílém domě, ale nikoli v Oválné pracovně (na snímku) | Foto: White House M. Spencer Green

Josef Vondrášek (KSČM)
Pan ministr se rád setkává. Jenže si vybírá nesprávné partnery a škodí tím vládě i republice. Známe to z minula - mé vyjádření bylo názorem Václava Havla, ne prezidenta republiky... Absurdistán!

Miroslava Němcová (ODS)
1. Ve skutečně demokratické, svobodné a suverénní zemi se rozhodně může a má ministr setkávat s osobami, které nikdy nezastávaly nepřátelské postoje vůči naší společnosti, nepředstavují pro nás žádné riziko a patří mezi respektované osobnosti světa. Něco špatného se u nás děje, jestliže se vůbec ptáme, zda podobné setkání je správné. Sama jsem dnes byla na setkání s dalajlamou v Senátu a jsem ráda.
2. Jde o pokračování toho, co předváděli naši vrcholní představitelé během návštěvy čínského prezidenta v ČR. Servilitu podpořenou vidinou, že se nám sem, když hodně ohneme hřbet, posypou čínské peníze. Nikdo ze jmenovaných ústavních činitelů nevystupoval jako zástupce suverénní země, jejich včerejší prohlášení je vazalské, slabošské a zavrženíhodné! Co nám dalajlama udělal? Proč se jednoho muže prezident, premiér a předsedové Senátu a Sněmovny tolik bojí? Odkdy se nesmí mluvit se slušným, vlídným a mírumilovným mužem?

Jiří Koubek (TOP 09)
1. Nebylo správné, že se Daniel Herman setkal s dalajlamou jako soukromá osoba - měl se s ním sejít jako ústavní činitel.
2. Jejich reakce je adekvátní jejich připosranosti.

Tibetská vlajka ve středu zavlála nad Karolinem v praze. | Foto: Filip Jandourek

Jaroslav Holík (SPD)
Na uvedené schůzce jsem nebyl. Z toho důvodu nemohu posoudit, zda přítomnost ministra kultury byla opravdu apolitická, jak sdělují masové prostředky. Ze stejného důvodu nebudu hodnotit vyjádření vrcholných politiků.

Vít Kaňkovský (KDU-ČSL)
1. Předně hodnotím fakt, že se ministr kultury Daniel Herman sešel s autoritou, jakou je dalajlama ve světě vnímán, jako projev jeho odvahy i úcty k této osobnosti. Zároveň ji chápu i jako doklad toho, že existují v naší zemi politici, kteří se nehrbí před mocenskými zájmy.
2. Zmíněnou reakci považuji za hysterickou a hlavně zbytečnou. Ministr Herman nejednal s dalajlamou o zahraniční politice České republiky, svým přijetím dalajlamy vyjádřil dle mého názoru svoji úctu k této osobnosti.

Jiří Valenta (KSČM)
1. V tomto smyslu je nutno dobře citlivě rozlišovat, což panu ministru Hermanovi poslední dobou jaksi nejde. Budiž mu přáno se, jako soukromé osobě, setkávat a pronášet prakticky cokoliv, ale jako ministr vlády ČR by si neměl dovolovat žádné partyzánské akce, tedy ideologické aktivity „na svoji vlastní pěst“. A protože ministrem je tehdy „i když spí“, jak nedávno trefně pronesl bývalý ministr zahraničí Svoboda, se pan Herman musí urychleně rozhodnout, zda bude postupovat v souladu s vládní koncepcí a politikou, nebo svůj post opustí. Osobně si myslím, že po nedávném excesu se zdravicí a explicitně vyjádřenou podporou Sudetoněmeckému landsmanšaftu by měl tuto vládu opustit a urychleně. Prosazovat odlišné zájmy než české a oficiální si prostě žádný slušný a profesionální ministr nemůže a nesmí dovolit!
2. Ano, reakce těchto ústavních činitelů byla z mnou výše uvedených důvodů zcela adekvátní. Dokonce bych na místě předsedy vlády uvažoval o Hermanově výměně.

Marek Benda (ODS)
1. Pokládám za užitečné, že ministr kultury přijal nejvýznamnějšího představitele tibetské církve při jeho návštěvě v Praze.
2. Pokládám za zbytečné a kontraproduktivní, pokud nejvyšší státní představitelé toto setkání takto oficiálně komentovali.

Dalajlama | Foto: Archiv Martina Bursíka

Vítězslav Jandák (nestraník za ČSSD)
Mně je to jedno, kdo chce kam, pomozme mu tam.

Jaroslav Borka (KSČM)
1. Pan Herman je ve funkci ústavního činitele, ale pokud se jedná o soukromou návštěvu, může se setkat, s kým to uzná za vhodné. V případě setkání s dalajlamou měl informovat členy vlády a říci oficiálně, že se jedná o soukromou akci. Nesouhlasím s ním, ale respektuji jeho potřebu.
2. Ano byla. Tito představitelé hájí zájmy České republiky. Servilnost k dalajlamovi není na místě. Se snahou narušit celistvost ČLR nelze souhlasit.

Herbert Pavera (TOP 09)
1. Pan ministr kultury Herman se rozhodl správně a je moc fajn, že se setkal s dalajlamou. Dalajlama je významná světová osobnost a byla by chyba, kdyby se nikdo z vrcholných politiků s ním nesetkal.
2. Reakce těchto ústavních činitelů byla naprosto neadekvátní. Spíše by se měli oni stydět za to, že se s ním nesetkali.

Matěj Fichtner (ANO)
1. Pokud to bylo soukromé, nepřísluší mi to hodnotit.
2. Pokud to bylo soukromé, nepřísluší jim to hodnotit.

Kristýna Zelienková (nezařazená)
1. Samozřejmě že je to správné. Pokud bych byla ve vládě, udělala bych totéž.
2. Rozhodně nebyla. Dalajlama je respektovaná osobnost na celém světě a nevidím žádný důvod k podobným prohlášením.

Ladislav Šincl (ČSSD)
1. Na setkání ministra kultury D. Hermana s dalajlamou nevidím nic špatného. Naopak mne mrzí, že jsem se nestihl na toto setkání také přihlásit a nemohl jsem se ho tedy také zúčastnit.
2. Na dotaz, zda-li reakce čtyř ústavních činitelů byla adekvátní, nedokážu odpovědět, neboť jsem ani jednu reakci neslyšel.

Josef Kott (ANO)
1. Naštěstí žijeme v demokratické zemi a pan ministr Herman má plné právo na soukromé setkání s Jeho Svátostí 14. dalajlamou.
2. Určitě nebyla.

Marek Ženíšek (TOP 09)
1. Ano
2. Ne

Tibetský duchovní vůdce dalajláma na Glastonbury 2015 | Foto: Reuters

Miloslav Janulík (ANO)
1. Pan ministr se může soukromě scházet, s kým uzná za vhodné.
2. Z toho plyne, že reakce čtyř činitelů je zcela neadekvátní.

Josef Uhlík (KDU-ČSL)
1. Určitě ano. Žijeme v demokratické a svobodné zemi.
2. Reakce byla zbytečná. Dokladuje strach před velkou Čínou a strach je špatný rádce.

Robin Böhnisch (ČSSD)
Setkání bylo správné, vyjádření ústavních představitelů naopak zcela zbytečné. Vyjádřili sice jen pozici ČR uplatňovanou od roku 1993 bez výjimky, potřeba ji ale takto explicitně připomínat působí křečovitě.

Jan Farský (SLK)
1. Ano
2. Ne

Gabriela Pecková (TOP 09)
1. Ano
2. Rozhodně ne

Jiří Mihola (KDU-ČSL)
1. ‎Setkání ministra kultury s dalajlamou považuji za správné. Základem politické kultury je komunikace. Tato se týkala mezináboženského dialogu, kultury, míru. Dalajlama ocenil osobnost papeže Jana Pavla, hlásil se také k Václavu Havlovi. Rád jsem toto setkání podpořil svojí účastí.
2. Společné prohlášení nejvyšších ústavních činitelů nepovažuji za adekvátní ani potřebné. Diskuse na téma kultury, náboženství i lidských práv považuji ve svobodné zemi za normální a správné. Svobodně, otevřeně a bez problémů jsem diskutoval i při setkání s velvyslankyní Čínské lidové republiky. Jsem rád, že s Čínou spolupracujeme a máme přátelské vztahy. Právě proto si myslím, že není žádný důvod, aby je návštěva, která má především duchovně-kulturní charakter, narušila.

Jiří Štětina (Úsvit – Národní Koalice)
1. Pokud šlo o soukromou návštěvu, je to naprosto věc pana ministra Hermana a je smutné, že se k soukromí občana tohoto státu vyjadřují ústavní činitelé.
2. Vyjádření vysokých ústavních činitelů není správné a jenom svědčí o vztazích v koalici. Ať si to koalice vyřeší mezi sebou. Asi trochu pozapomněli, že BIS nedávno upozornila na aktivity Ruska a Číny v naší zemi. Proto bych raději slyšel vyjádření k tomuto závažnému sdělení, a nikoliv k nějaké soukromé návštěvě.

Pavel Šrámek (ANO)
1. Velmi oceňuji, že se pan ministr Herman sešel s dalajlamou. Škoda jen, že se s ním nesešel jménem vlády.
2. Reakce čtyř ústavních činitelů byla více než tragikomická. Více české hrdosti by jim neškodilo.

Dalajláma při projevu v Radě Evropy ve Štrasburku | Foto: Reuters

Vojtěch Adam (nestraník za KSČM)
1. Pokud se setkávají ve svém volném čase, pak je to OK. Pokud ne, je to problém.
2. O reakci nejvyšších ústavních činitelů soudím, že zvolili způsob kritiky, jaký považovali za správný.

Jitka Chalánková (TOP 09)
1. Je věcí pana ministra, s kým se soukromě sejde. Pokud vím, s dalajlamou se scházejí politici napříč světem.
2. Nebyla. Setkání některých politiků s dalajlamou nevnímám jako ohrožení nebo popření dosavadní zahraniční politiky České republiky vůči Číně a z tohoto pohledu považuji jejich reakci za přemrštěnou a zbytečnou. Z mého pohledu je paradoxní, že teprve tato jejich reakce dostala návštěvu dalajlamy do centra pozornosti.

Jan Zahradník (ODS)
1. Ano.
2. Nebylo.

David Kasal (ANO)
1. Pokud žijeme ve svobodné zemi, tak je výsadou obyvatel takové země, že se mohu setkat s kýmkoliv podle svého uvážení. A to i v případě, pokud se to týká členů politické exekutivy. Nevidím problém, že se setkal pan ministr s dalajlamou.
2. Pokud myslíte tu jednu větu, že to není oficiální postoj vlády a 4 nejvyšších představitelů. Mělo to být vyřešeno diplomaticky - jeden představitel a mírnější rétorikou.

Helena Válková (ANO)
1. Ano
2. Ne.

Petr Kořenek (ČSSD)
1. Setkání považuji za soukromou aktivitu pana ministra.
2. Reakce nejvyšších ústavních činitelů je jejich odpovědností.

Dalajlama v Praze | Foto: Filip Jandourek

Martina Berdychová (hnutí Východočeši, zvolena za ANO)
1. Ano.
2. Ne.

Markéta Adamová (TOP 09)
1. Nevidím důvod, proč by se ministr, pod jehž rezort spadá agenda církví, nemohl setkat s tibetským duchovním vůdcem. Naopak považuji jednání ministra Hermana za správné a děkuji mu za to, že si jako jeden z mála zachoval rovnou páteř.
2. Reakci považuji za naprosto ostudnou. Od prezidenta Zemana to překvapení moc není, od něj už nepřekvapí téměř nic. Ale předseda vlády Sobotka tímto jasně ukázal, kde jsou jeho skutečné priority směřování­ české zahraniční politiky. Sebevědomá demokratická země se takhle nechová.

Stanislav Grospič (KSČM)
1. Ministr a ani ministr kultury není soukromá osoba, ale oficiální představitel státu, podle toho by se měl umět chovat. Jestliže však dokáže komunikovat například se sudetoněmeckým krajanským sdružením, není k tomu co dodávat.
2. Předseda vlády není soukromá osoba, ale představitel suverénního státu, jehož politiku i diplomatické vztahy by měl umět hájit, nikoliv je alibisticky obcházet, jako je tomu v případě opakovaných excesů ministra kultury.

Jaroslav Lobkowicz (TOP 09)
1. Pan ministr Herman se může soukromě scházet s kýmkoliv, tedy i s dalajlamou, který zde v ČR byl na soukromé návštěvě na schůzi Forum 2000.
2. Vyjádření nejvyšších ústavních činitelů bylo zbytečné, teprve jejich vyjádřením se tato návštěva stalo oficiální. Dostala se do známosti všech.

Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM)
Daniel Herman se může scházet s kým chce, ministr Herman by tak měl činit s vědomím vlády.

Zdeněk Soukup (ANO)
1. Na setkání ministra Hermana s dalajlamou nevidím nic špatného. Pan Herman je katolický duchovní a intelektuál - je určitě pozitivní, že chce vést dialog s vrcholným představitelem jiného myšlenkového proudu, který se staví proti násilí, je tolerantní a v podstatě pozitivní. To si myslím navzdory tomu, že já osobně k vřelým příznivcům dalajlamy nepatřím. Jako ministr kultury má pan Herman také ve své gesci udržovat kontakt s jinými kulturními okruhy. Tibet je kolébkou civilizace, která patří ke kulturnímu odkazu světa.
2. Nechci hodnotit reakce ústavních činitelů. Jenom mám pocit, že bychom neměli stavět ekonomické a politické zájmy nad principy morálky a práva sami rozhodovat o tom, koho hostíme a koho přivítáme.

Lubomír Toufar (ČSSD)
1. Nevidím v soukromém setkání ministra kultury s dalajlamou problém, já osobně jsem se zúčastnil dnešní schůzky senátorů a poslanců s dalajlamou.
2. Jsem toho názoru, že reakce čtyř nejvyšších ústavních činitelů nebyla adekvátní.

Hlavní účastníci konference Mír, demokracie a lidská práva v Asii; zleva: Václav Havel, uprostřed Jeho Svatost dalajlama a Rebiya Kadeer (prezidentka Ujgurské světové asociace) | Foto: Tomáš Adamec

Josef Šenfeld (KSČM)
1. Ne, nebylo to správné.
2. Ano, reakce čtyř ústavních činitelů byla adekvátní.

Nina Nováková (TOP 09)
1. V každém případě bylo správné, že se ministr kultury země, která si říká kulturní, sešel.
2. Je to ukázka dvou věcí: Autorita člověka, který nemá fyzickou moc a nedělá víc, než se přimlouvá za pokojná řešení konfliktů, je tak velká, že se jí mocní úřadem, penězi i zbraněmi bojí. To není špatná zpráva. Naši nejvyšší ústavní činitelé se přidali ke skupině druhé. To není dobrá zpráva. Z čistě rozumového hlediska je hloupé nemluvit s osobností, která má světový rozhled. To je v současné situaci zpráva velmi špatná.

Bohuslav Chalupa (ANO)
1. Nevidím na rozhodnutí ministra kultury nic, co by bylo v rozporu s jeho občanskou svobodou se rozhodovat o tom, s kým se sejde či nesejde, ani s jeho ministerskými kompetencemi.
2. Reakce byla asi tak adekvátní jako osobní uvítání několika vagónů s naftou (kauza „Viktoriagruppe“) premiérem ČR! V přímém přenosu TV! Myslím, že pan premiér by měl svou pozornost a draze placený čas věnovat jiným záležitostem.

Petr Kudela (KDU-ČSL)
1. Ano. Ministr kultury má v referátu vedle kultury také církve. Dalaljama je představitel jednoho z náboženství. Nevidím v tom nic mimořádného, že jej přijal ministr kultury.
2. Pokud to prohlášení oni čtyři nejvyšší ústavní činitelé vůbec četli a pokud se na něm shodli, tak asi v jejich očích bylo na místě. Já si to nemyslím. Podle mě to je projev podbízivosti motivované ekonomickými zájmy. Čína je bezesporu silná ekonomika. Do Číny se snaží proniknout mnohé evropské země. A snaží se tak na mnohých frontách. Stejně tak se snaží do Číny proniknout i Česká republika. Podle mých zjištění si Čína svůj trh velmi hlídá, ale naopak se snaží vyvážet. Což se jí v případě ČR velmi úspěšně daří. Věřím však, že bychom import z Číny byli schopni snadno nahradit našimi výrobci či importem z jiných zemí. Je tedy zájmem Číny si nás hýčkat.

Vladislav Vilímec (ODS)
1. Ano. Nevidím v tom problém.
2. Ne. Je to projev zbytečné ustrašenosti.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme