ANO, ČSSD a další partneři podepsali koaliční smlouvu v Jihomoravském kraji

V Jihomoravském kraji ve středu zástupci hnutí ANO, ČSSD, Starostů pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno podepsali koaliční smlouvu. Kandidátem na hejtmana je lídr hnutí ANO Bohumil Šimek. Koalice má 34 mandátů z celkových 65. V opozici skončí KDU-ČSL, KSČM, ODS, SPD s SPO a zelení s Piráty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zástupci hnutí ANO podepsali v Brně koaliční smlouvu pro Jihomoravský kraj s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno

Zástupci hnutí ANO podepsali v Brně koaliční smlouvu pro Jihomoravský kraj s ČSSD, Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno | Zdroj: ČTK

Koaliční smlouvu podepsali za každého partnera dva zástupci. V jedenáctičlenné radě zaujme vítěz voleb ANO pět míst, ČSSD čtyři, zbylí dva partneři budou mít po jednom.

ANO bude mít na starosti finance, majetek, investice, školství, sport, životní prostředí a regionální rozvoj venkova se zemědělstvím. ČSSD se bude starat o dopravu, sociální oblast s rodinnou politikou, zdravotnictví a kulturu s památkovou péčí.

TOP 09 s Žít Brno bude zodpovídat za regionální rozvoj ve školství, vědu, výzkum, inovace, marketing a smart region a Starostové za územní plánování, kde je čeká dopracování Zásad územního rozvoje Jihomoravského kraje.

Poslední čtyři roky vedla kraj koalice ČSSD a KDU-ČSL, hejtmanem byl dvě volební období Michal Hašek (ČSSD).

Sociální demokraté bez Haška

V radě by mělo být kromě hejtmana pět náměstků a pět dalších radních. Šimek se po zvolení hejtmanem vzdá funkce ředitele Městské policie Brno, kterou nyní zastává.

Prvním náměstkem bude Roman Hanák (ČSSD), dalšími náměstky se stanou Taťána Malá (ANO), Marek Šlapal (ČSSD), Jan Vitula (TOP 09 s ŽTB) a Martin Maleček (STAN). Radními budou Miroslav Kubásek, Jana Pejchalová a Petr Hýbler (všichni ANO) a Tomáš Soukal s Igorem Chlupem (oba ČSSD).

Volby vyhrálo hnutí ANO. Po volbách několikrát jednalo s KDU-ČSL, ale nedohodly se. ANO to zdůvodnilo suverenitou lidovců, kteří navíc chtěli hejtmana. ANO přitom mělo o pozici jako vítěz zájem. Proto začalo jednat i s ČSSD a také si ustanovilo trojblok se Starosty pro Jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.

V konečném rozhodování o posledním partnerovi pak před KDU-ČSL dalo přednost ČSSD, přestože se před volbami vymezovalo proti jejímu lídrovi Haškovi. Podmínkou spolupráce bylo, že Hašek nebude mít žádnou uvolněnou funkci. Dosluhující hejtman žádnou nepožadoval.

ANO získalo 15 mandátů z celkových 65. KDU-ČSL i ČSSD mají po 11, sedm KSČM, šest ODS, po čtyřech TOP 09 s Žít Brno, Starostové pro Jižní Moravu a SPD s SPO. Poslední tři získali zelení a Piráti.

Zamítnutá stížnost v Olomouckém kraji

Olomoucký krajský soud zamítl dvě stížnosti na neplatnost voleb, které dosud blokovaly svolání nového krajského zastupitelstva. Dosavadní hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) ustavující zastupitelstvo již svolal. Sejde se v úterý 8. listopadu.

Soud dohromady obdržel kvůli volbám v kraji čtyři stížnosti, dvě z nich však byly podány předčasně, proto je zamítl. O zbývajících rozhodl v úterý.

„O volebních stížnostech již bylo rozhodnuto. Obě byly zamítnuty. Pokud se týká důvodů, tyto mohu sdělit až poté, co budou příslušná rozhodnutí zveřejněna na úřední desce krajského soudu, kde bude zveřejněn též text rozhodnutí. Zveřejnění se předpokládá během dvou dnů," uvedl mluvčí soudu Michal Renda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme