ANO je zaměřené na koncentraci moci, tvrdí Kalousek a chce vytvořit volební blok pravicových stran

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval k vytvoření bloku „stran od středu napravo“, který by měl za cíl porazit Babišovo hnutí ANO ve volbách. ODS je pro, ale KDU-ČSL nepovažuje návrh za reálný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference TOP09, Miroslav Kalousek

Tisková konference TOP09, Miroslav Kalousek | Foto: Martin Svozílek

Kalousek řekl, že hnutí ANO není běžná politická strana, ale subjekt zaměřený na koncentraci moci, který může poškodit český politický systém. Proto má Kalousek zájem na vytvoření pravicového bloku, který by ANO porazil. Pokud by ale ANO volby vyhrálo, poškodilo by to strany této koalice a posílilo hnutí Andreje Babiše, domnívá se Kalousek.

ODS je podle svého předsedy Petra Fialy připravena jednat o spolupráci pravicových stran. Fiala se domnívá, že tímto způsobem může ODS získat dostatečnou sílu k prosazení cílů, které má.

Průzkum CVVM: ANO ztrojnásobilo náskok před ČSSD. Posílili i lidovci

Číst článek

Pavel Bělobrádek, předseda KDU-ČSL, se domnívá, že vznik podobného subjektu není reálný. Společný volební blok by totiž přinesl programové a personální problémy. Těžko si umí představit, že by členové KDU-ČSL hlasovali pro kandidátku s Kalouskem, který v roce 2009 stranu opustil. Zdůraznil také, že pokud by byl jediný cíl bloku porazit Andreje Babiše a hnutí ANO, tak by to bylo málo.

Kalousek také navrhl, aby pravicové strany společně nominovaly kandidáta na prezidenta. Bělobrádek také k tomuto návrhu vyjádřil pochyby. Podle něj by pro řadu voličů jednotlivých stran byla spolupráce s jinou stranou nepřijatelná.

Bělobrádek si ale umí představit, že by pravicové strany samy za sebe vyjádřily podporu některému prezidentskému kandidátovi, který by kandidoval jako nezávislý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme