Až do pátečního večera se na silnicích budou tvořit sněhové jazyky a závěje, varují meteorologové

Český hydrometeorologický úřad vydal varování před tvorbou sněhových jazyků na celém území České republiky kromě hlavního města. Výstraha platí od čtvrtka od půl jedenácté do páteční šesté hodiny večerní. Na severovýchodě se budou tvořit závěje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh na Vysočině

Sníh na Vysočině | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Závěje se podle meteorologů z Českého hydrometeorologického ústavu budou tvořit v polohách nad 700 metrů nad mořem.

Počasí v České republice i nadále ovlivňuje tlaková níže, která se z Pobaltí přesouvá do Ruska. Od ní k nám proudí studený vzduch, kvůli kterému se z prachového sněhu budou tvořit sněhové jazyky.

Meteorologové proto doporučují řidičům, aby přizpůsobili rychlost a styl jízdy zhoršeným povětrnostním podmínkám. Při cestách na hory by si neměli zapomenout sněžné řetězy a nářadí na vyproštění auta ze závějí.

Dopravu komplikuje husté sněžení. Popadané stromy přerušily dodávky elektřiny

Číst článek

Do pátečního rána by mohly hrozit ve většině pohraničních okresech Ústeckého, Karlovarského, Plzeňského a Jihočeského kraje. Do pátečních 18.00 pak s výjimkou jižní Moravy ve východní části Česka a v Libereckém kraji.

Výstraha ČHMÚ s vysokým stupněm nebezpečí před tvorbou závějí platí rovněž do pátečního večera, a to na horách na Jablonecku, Semilsku, Trutnovsku, Rychnovsku, Orlickoústecku, Šumpersku, Jesenicku, Bruntálsku, Novojičínsku a Frýdecko-Místecku.

Sníh, který zasypal od úterního večera téměř celé Česko, komplikuje provoz na českých silnicích. V Libereckém, Ústeckém a Pardubickém kraji jsou dnes některé silnice uzavřené. Sněžení navíc doprovázel silný vítr, který hlavně v horách vytvořil na cestách sněhové jazyky a závěje. Silničáři jsou v terénu, pluhují a odstraňují uježděné vrstvy sněhu. Úklid cest ale někde blokují uvízlé kamiony v kopcích.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme