Babiš má za 'parchanta' na adresu novináře zaplatit 50 tisíc, omlouvat se nemusí

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš má zaplatit šéfredaktorovi Svobodného fóra Pavlovi Šafrovi 50 tisíc korun za urážlivé výroky na jeho adresu. Omlouvat se mu na půdě sněmovny nemusí. Rozhodl o tom ve středu Okresní soud pro Prahu-západ. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Okresní soud vynesl rozsudek již podruhé. Proti původnímu verdiktu se odvolali Babiš i Šafr, jenž ve své žalobě na ochranu osobnosti požadoval od Babiše 100 tisíc korun a omluvu. Soud Šafrovi přiznal polovinu požadované částky, omluvu však nikoliv. Původní verdikt zrušil odvolací soud.

Soudkyně Simona Kačerová ve středu při zdůvodnění rozsudku uvedla, že v novém řízení byly doplněny důkazy na základě pokynů odvolacího soudu, které žádné velké změny nepřinesly. Novinář chce po Babišovi odškodnění, protože jej ministr financí opakovaně a veřejně označil za "psychopata" a "parchanta".

Psychopat je v pořádku, parchant už ne

Podle soudkyně je potřeba každý z výroků posuzovat zvlášť. Slovo psychopat bylo vysloveno v rámci sebeobrany a politické diskuse. „Je možné ho akceptovat jako projev kritiky a svobodný projev žalovaného," podotkla Kačerová. Slovo parchant naopak soudkyně považuje za urážku, která měla dehonestovat žalobce a mohla poškodit jeho čest.

Šafr v žalobě požadoval také omluvu, kterou měl Babiš přednést ve sněmovně. Soud to zamítl kvůli tomu, že dolní komora nebyla místem, kde urážky padly.

Šafr podal žalobu loni v květnu. Poukázal v ní na to, že ho politik opakovaně urazil, mimo jiné v pořadu Interview ČT24. Nelíbí se mu, že Babiš směšuje rovinu veřejné diskuse a práva na kritiku s rovinou osobního napadání a urážení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme