Babišovo majetkové přiznání bude řešit přestupkový úřad. Ministrovi hrozí pokuta 50 tisíc

Nesrovnalostmi v majetkovém přiznání ministra financí a lídra hnutí ANO Andreje Babiše se bude zabývat přestupkový úřad v pražských Černošicích. Poslanci z mandátového a imunitního výboru podali podnět na prošetření. O chybách v Babišových dokumentech výbor jednal z podnětu šéfa kontrolního výboru Vladimíra Koníčka z KSČM. Příjmy, které šéf státní kasy přiznal v dokumentech pro sněmovnu, totiž nesedí s příjmy, které uvedl v „auditu“, jak upozornil Zpravodajský web Českého rozhlasu. Za chybné majetkové přiznání nyní Babišovi hrozí pokuta až 50 000 korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš a Ondřej Závodský

Andrej Babiš a Ondřej Závodský | Foto: Filip Jandourek

„Mandátový výbor po vyslechnutí předsedy kontrolního výboru a po diskuzi přijal usnesení, že v majetkovém přiznání Andreje Babiše za rok 2014 jsou nepřesné údaje a postoupil tu věc k dalšímu šetření přestupkovému úřadu v místě bydliště místopředsedy vlády a ministra financí, aby zvážil, zda došlo k přestupku a stanovil další postup,“ řekl po jednání výboru opoziční poslanec Martin Plíšek z TOP 09.

Audit příjmů Babiše nesedí s jeho majetkovým přiznáním. Liší se o desítky milionů

Číst článek

Nesrovnalostmi v dokumentech se bude zabývat Městský úřad Černošice, pod který Babiš s bydlištěm v pražských Průhonicích spadá.

„Nejdříve musíme zkontrolovat, zda máme k dispozici všechny materiály. Pak budeme posuzovat, zda jsou naplněny všechny zákonné znaky přestupku. Teprve poté případně zahájíme přestupkové řízení,“ popsala tajemnice městského úřadu Bohumila Budková.

Ministr financí v majetkovém přiznání za rok 2014 přiznal o 26 milionů více, než v „auditu“, který vychází z jeho daňových přiznání. Zatímco v dokumentech pro Poslaneckou sněmovna uvedl, že vydělal 201 milionů po zdanění, podle „auditu“ to bylo 175 milionů.

Babiš rozpor vysvětluje chybou účetní

Babiš rozpor v dokumentech v reakci odmítl. Podle něho se jedná o chybu účetní, která dělala oznámení o majetku poprvé. Ačkoli se v dokumentu píše, že jde o mzdu po zdanění, podle ministra financí šlo o hrubý příjem.

Nesrovnalosti v příjmech ministr financí vysvětluje také v dopise, který adresoval členovi sněmovního výboru Romanu Procházkovi z hnutí ANO. Dokument zveřejnil na sociálních sítích:

Příjmy uvedené v obou dokumentech Andreje Babiše ale i tak nesedí, jak upozornil šéf kontrolního výboru Koníček. Ten se zúčastnil i čtvrtečního jednání výboru, na kterém poslancům vysvětloval obsah svého podnětu.

„Čísla jsem podrobně diskutovali. Nesedí součty. V čestném prohlášení jsou příjmy něco málo přes 200 milionů korun. Původně je v něm napsáno, že je to po zdanění. Později pan ministr řekl, že je to před zdaněním. Ale v auditech je 244 milionů před zdanění a 176 milionů po zdanění. Takže ani v jednom případě ta čísla nesedí,“ uvedl po jednání poslanec.

Podat „přesné, pravdivé a úplné“ majetkové přiznání politikům ukládá zákon o střetu zájmů. Pokud tuto povinnost poruší, hrozí jim pokuta až 50 000. V přestupkovém řízení ji dle místa bydliště může uložit příslušný obecní úřad. Od září se však sankce zpřísní - dle novely zákona přezdívaného „lex Babiš“ budou moci úřady udělit pokutu až do výše půl milionu korun. Vzniknout má také centrální registr oznámení o majetku.

Příjmy i tak nesedí

Vysvětlení Andreje Babiše tak poslanci nevzali v potaz. „Ty údaje byly nepřesné i z hlediska čistých či hrubých příjmů, i potom neseděly. Mandátový výbor není vyšetřující orgán a nemůže počítat hrubé, čisté příjmy a náležitosti, které se do nich započítávají. A jelikož tam nejasnosti a nepřesnosti byly, proto jsme se obrátili na přestupkový orgán,“ doplnil poslanec Plíšek.

Přepočítávání podle Plíška navíc výboru nepřísluší. S tím souhlasí i šéfka výboru Miroslava Němcová (ODS). "O tomto vysvětlení jsme se také bavili, ale my nejsme ten, kdo je schopen a má kompetenci přepočítávat, zda ta čísla souhlasí. My vzali za zásadní to, že sám přiznává, že k omylu došlo," řekla.

Hlasování o postoupení případu přestupkovému úřadu bylo podle účastníků jednání těsné. "Já nebudu říkat, kdo jak hlasoval, jednání je neveřejné. Já osobně to považuji za malichernou administrativní chybu a zbytečnou záležitost," řekl člen výboru za ANO Roman Procházka. Babiš podle něj pouze přiznal větší částku, než měl, když uvedl místo čisté mzdy hrubou.

Zpráva auditorských firem EY a PwC vznikla původně za účelem dokázat, že ministr měl v roce 2013 dostatek osobních příjmů na nákup korunových dluhopisů Agrofertu v hodnotě 1,5 miliardy korun.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme