Berete léky na alergii nebo deprese a řídíte? Policie vás může obvinit za jízdu pod vlivem návykové látky

Kombinovat řízení auta s některými druhy léků se vám může stát osudným. Některé léky na alergii, antidepresiva, léky na kašel nebo přípravky proti bolesti mohou totiž zpomalit vaše reakce a zhoršit soustředění. Zvyšuje se tak riziko dopravní nehody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zbytky léků

zbytky léků | Foto: Fotobanka Pixabay

Řízení pod vlivem léků může být nebezpečné. Podle BESIPu například antidepresiva až pětinásobně zvyšují riziko nehody. U silnějších léků proti depresím je dokonce řízení zcela zakázáno.

„Mohou zkreslovat vnímání okolností, způsobovat únavu, ospalost, malátnost, popřípadě závratě,“ řekla magistra farmacie Ivana Ihnátová.

Zabije nás láska k antibiotikům? Bakterie brzy už nic nezastaví, varuje WHO

Číst článek

Pokud si ale někdo tyto léky vezme, a přesto si sedne za volant, je to podle policie stejné, jako kdyby si vzal nějakou drogu nebo pil alkohol.

Seznam „nebezpečných“ léků neexistuje

„Tam se jedná o přestupek, za který hrozí poměrně vysoká sankce. To znamená pokuta až do výše 20 tisíc korun a zákaz řízení,“ řekl ředitel Dopravní policie České republiky Tomáš Lerch.

Podobné je to ale i u jiných léků. Vedlejší účinky mají také některé léky proti alergii, na kašel nebo přípravky proti bolesti. Proto by si každý měl sledovat příbalový leták.

„Určitě si musíte přečíst každý příbalový leták ke každému léku, protože každý lék má úplně jiné indikace a vedlejší účinky,“ řekla Ihnátová.

Seznam léků, které by člověk neměl před řízením brát, ale neexistuje. Proto je potřeba poradit se s lékařem nebo lékárníkem.

Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme