Boty pro policisty byly nekvalitní, tvrdí GIBS. Obvinil 4 lidi a firmu Blažek

Podvodu při tendru na boty pro policisty se měli podle Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) dopustit čtyři lidé a jedna firma, informují Hospodářské noviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie (ilustrační foto)

Policie (ilustrační foto) | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

GIBS obvinila dva důstojníky policejního prezidia, výrobního ředitele firmy Blažek, jednu z nejuznávanějších znalkyň v obuvnickém oboru Marii Ordeltovou a také společnost Blažek Praha. Podle inspekce se dopustili podvodu při zakázce z roku 2012 na letní a zimní vysoké boty pro policisty za 72,5 milionu korun.

Podle vyšetřovatelů všichni obvinění dobře věděli, že se policie chystá nakoupit nekvalitní boty. „Je prokazatelné, že společnost Blažek Praha uváděla zadavatele zakázky v omyl, že mu dodává boty v požadované kvalitě," citují Hospodářské noviny z 48stránkového obvinění.

Policie obvinila firmu Blažek kvůli zakázce na boty pro policisty. Reklamovali jen minimum bot, brání se dodavatel

Číst článek

Hlavní roli u soudu budou hrát podle Hospodářských novin posudky a výklady paragrafů. Vyšetřovatelé totiž nemají odposlechy ani podobné důkazy. Vše stojí hlavně na papírech a rozboru toho, jak se zakázka odehrála a proč podle některých expertů nejsou boty správně vyrobené.

Hlavním problémem je vnitřní vložka

Firma Blažek ale obvinění nerozumí. Z desetitisíců bot si policie stěžovala na kvalitu jen u zlomku. „Máme zhruba 150 až 200 reklamací,“ řekl ředitel firmy Jan Vácha.

O celé zakázce prý firma policii průběžně informovala. „Všechny změny nám policie předem odsouhlasila schválením referenčního vzorku obuvi před samotným zahájením výroby. Nechápu, proč jsme obviněni,“ dodal Vácha. Policisté zodpovědní za průběh zakázky podle inspekce nedostatky ignorovali.

Hlavním problémem bot je vnitřní vložka, která měla být kožená, v botách se ale nakonec objevila textilní. Boty měly také slabší zateplení, než policie požadovala, a ani povrch obuvi nebyl náležitě odolný proti vodě. Boty se v dešti promáčí už po ujití 750 metrů. Další pochybení je v podrážce, která neměla požadovaný dezén.

Na začátku obvinění pro podvod stálo trestní oznámení, které na zakázku podal konkurenční výrobce bot Prabos.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme