Bradáčová není podjatá, řekl Ústavní soud a zamítl stížnost žalobkyně Máchové

Ústavní soud zamítl stížnost státní zástupkyně Dagmar Máchové proti pražské vrchní zástupkyni Lence Bradáčové. Ta dozoruje trestní řízení, jehož součástí je i Máchová. Stížnost navazovala na neúspěšnou námitku kvůli podjatosti Bradáčové.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní zástupkyně Dagmar Máchová

Státní zástupkyně Dagmar Máchová | Foto: ČT24

Ústavní soud označil stížnost za zjevně neopodstatněnou. Rozhodnutí je dostupné v justiční databázi, upozornila Česká televize.

Máchová tvrdí, že Bradáčová má vůči ní nepřátelský vztah. Se stížností ale neuspěla ani u Nejvyššího státního zastupitelství. V ústavní stížnosti tvrdila, že ji Bradáčová už několikrát veřejně kritizovala a měla výhrady k jejím procesním postupům. Vrchní státní zástupkyně se ale za podjatou nepovažuje.

Stíhaná žalobkyně Máchová přišla o talár. Pelikán ji dočasně zprostil funkce

Číst článek

Podle Ústavního soudu Máchová nedoložila, že vůči ní Bradáčová skutečně chová nepřátelský vztah. „Nelze považovat za projev nepřátelství či osobních antipatií, jestliže se vedoucí státní zástupce vyššího článku soustavy státních zastupitelství vyjádří kriticky na adresu postupu státního zástupce činného při nižším článku této soustavy, nepřekračuje-li takového kritické vyjádření meze odborného posouzení a neposouvá-li se do oblasti osobních invektiv,“ stojí v usnesení ústavního soudce Jaroslava Fenyka.

Ústavní soud rozhodl už 4. října, ale teprve v pátek usnesení zveřejnil. Policie 5. října Máchovou zadržela a obvinila, podle médií v souvislosti s kauzou Beretta, v níž jde o vynášení informací z trestních řízení. Obviněno je také několik dalších lidí. Máchová už v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy přišla o všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme