Brady převzal od premiéra Sobotky medaili Karla Kramáře. Ocenila ho i sněmovna

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) ocenil v Kramářově vile celoživotní úsilí Jiřího Bradyho o obranu lidských práv a svobod a obhajování humanistických a demokratických principů pamětní medailí Karla Kramáře. Při slavnostním ceremoniálu dostal Brady také pamětní medaili a list od Poslanecké sněmovny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka předává pamětní medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu

Premiér Bohuslav Sobotka předává pamětní medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu | Zdroj: ČTK

Sobotka předal medaili Karla Kramáře, jejíž udělování za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka přísluší premiérovi. Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po jejím prvním předsedovi.

Jde o jedno z řady ocenění, které Brady dostal poté, co Bradyho synovec a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) v minulém týdnu zveřejnil, že mu prezident Zeman oznámil, že pokud se sejde s dalajlamou, vyškrtne jeho strýce ze seznamu vyznamenaných. Ministr se ale s tibetským duchovním přesto sešel. Premiér poté oznámil, že na seznamu oceněných, který dostal den po setkání Hermana s tibetským duchovním k podpisu, se Bradyho jméno neobjevilo. Hrad tuto spojitost odmítá. Oslav na Hradě se kvůli tomu nezúčastní mnoho politiků.

Průzkum pro Český rozhlas: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Číst článek

Brady se poté se z Kramářovy vily přesunul do Poslanecké sněmovny, kde při slavnostním shromáždění sněmovny převzal od jejího předsedy Jana Hamáčka (ČSSD) pamětní medaili a list. „Poslanci zde shromáždění by vám chtěli ze srdce poděkovat za vše, čím jste ve svém životě přispěl k tomu, aby lidé už nikdy nemohli zažívat utrpení, kterými jste prošel vy, vaše rodina a všichni vaši tehdejší spoluobčané židovského původu,“ řekl Hamáček. Připomněl také Bradyho pomoc českým emigrantům a zásluhy o obnovu demokracie v České republice po roce 1989.

Premiér Bohuslav Sobotka předává pamětní medaili Karla Kramáře Jiřímu Bradymu | Foto: ČTK

Slavnosti v Poslanecké sněmovně se neúčastnili komunisté

Hamáček uvedl, že podle mínění dolní komory by si Brady státní vyznamenání zasloužil. „Věřím, že pocity nenaplněného očekávání vystřídá radost z toho, že události posledních dnů vzbudily opravdovou vlnu živého zájmu české veřejnosti o váš životní osud a odkaz,“ řekl Hamáček během asi desetiminutové slavnosti.

Slavnosti přihlížela z galerie také Bradyho rodina. V sále byli přítomni také členové vlády s premiérem Sobotkou v čele. Prázdné ale zůstaly lavice poslanců KSČM. „Pan Brady emigroval po nástupu komunistů, žil a působil v emigraci, a to mu nezapomenou, to je taková česká malost,“ komentoval Karel Schwarzenberg (TOP 09). Podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové, která shromáždění iniciovala, komunisté nikomu nechyběli.

Brady po zveřejnění informace, že nedostane státní vyznamenání, obdržel několik ocenění. Převzal na příklad Klíč od obce pražské od pražské primátorky Adriany Krnáčové (ANO) nebo cenu Prix Irene Židovské obce Praha.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme