Brady: O vyznamenání už nemám zájem, 28.října mě čeká jiný program

Přeživší z Osvětimi Jiří Brady už o státní ocenění od prezidenta Miloše Zemana nemá zájem, řekl to v rozhovoru pro Radiožurnál. Strýc ministra kultury Daniela Hermana si z kauzy okolo svého odloženého ocenění těžkou hlavu nedělá. Událost ho ale překvapila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Brady

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek

Svou vlast má Jiří Brady rád a vlastencem prý zůstane i nadále. Z množství lidí, kteří se o něj zajímají je příjemně překvapený, stejně jako z připravovaných akcí zorganizovaných na jeho počest. „To se nedá ani sledovat, je toho tolik, ale těší mě to," řekl v pondělí ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

Z toho, že státní vyznamenání nakonec nedostane sice lehce rozčarovaný je, starosti mu to ale nedělá. „Dostal jsem už tolik vyznamenání, jestli ho dostanu teď – to je jedno. Ale bylo by příjemné dostat ho i od mateřské země,“ přiznal Jiří Brady.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Jiřím Bradym, který přežil útrapy Terezína i Osvětimi, o skandálu, který vznikl kolem vyznamenání, které měl převzít 28. října, ale i o jeho odchodu do Kanady a antisemitismu ve střední Evropě. Moderuje Petr Dudek.

Mnoho českých osobností nyní vyzývá prezidenta Zemana, aby pamětníka přece jen v pátek vyznamenal. Tomu ale na ocenění už vůbec nesejde. „Už o něj nemám zájem. Mám ten den jiný program,“uvedl. Také řekl, že ve státní svátek přijde na Staroměstské náměstí, kde proběhne akce k oslavám 28. října. Dohodnutá má i další setkání.

V rozhovoru vzpomínal i na nelehká válečná léta, která prožil v Terezíně a Osvětimi. Hovořil také o tom, že k Němcům nechová žádnou zášť. „Nemá cenu nenávidět ty nové, kteří s tím nemají nic společného,“ dodal.

„O státní vyznamenání už nemám zájem,“ říká Jiří Brady

Číst článek

Kauza okolo vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu adeptů na státní ocenění odstartovala minulý týden. Daniel Herman uvedl, že prezident Zeman podmínil vyznamenání jeho strýce tím, že se ministr kultury nesejde s tibetským duchovním dalajlamou. K setkání ale přesto došlo. Podle Hermana to tedy zapříčinilo i následné vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu adeptů na Řád T.G. Masaryka.

Detaily kauzy řešil Herman v pondělí se svými kolegy na vládě. „Určitá debata byla, byla to kultivovaná, věcná diskuse, kde jsme o těch věcech mluvili," uvedl ministr Herman. Výstup podle něj byl, že se ministři shodli, že by si Brady, který prošel Osvětimí a Terezínem a věnuje se osvětě o holokaustu, vyznamenání zasloužil.

Herman: Prezident Zeman mi řekl, že za schůzku s dalajlamou nevyznamená mého strýce

Číst článek

K tomu, aby Zeman Bradyho vyznamenal, prezidenta vyzvali například premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD či jeho stranický kolega a předseda sněmovny Jan Hamáček. Ten to označil za nejlepší a nejelegantnější řešení.

Herman ale zopakoval, že Brady by si už od Zemana ocenění nepřevzal. „Tak se vyjádřil, když jsem se ho na to včera večer ptal. Každý divák a posluchač si může vydedukovat, že ta situace, do které se to posunulo, by byla poměrně nedůstojná," vysvětlil.

Jiří Brady | Foto: Filip Jandourek

Zeman měl hrozbu Hermanovi sdělit na slovenské ambasádě, kde byli přítomni další dva ministři. Šéf resortu průmyslu Jan Mládek (ČSSD) ale dnes řekl, že v době, kdy jejich debatu sledoval, nepadlo v ní nic o vyznamenání či Bradym. Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uvedl, že debatě nevěnoval pozornost. „Kolegové byli u téhož stolu, ale samozřejmě tam byly i jiné osoby, kde probíhal paralelní rozhovor," řekl k tomu Herman.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme