Bratři Rathové u soudu: Michal žaluje Davida kvůli dědictví po otci, může jít o 20 milionů

Před soudem se v pátek potkají bratři Rathové. Starší Michal žaluje exposlance a bývalého hejtmana Davida Ratha kvůli dědictví. Zpochybňuje závěť, ve které otec bratrů Ratmír Rath odkazuje veškerý majetek synu Davidovi. Může jít i o 20 milionů korun. Dokument, který má Český rozhlas k dispozici, sepsal Ratmír Rath dva měsíce před smrtí v nemocnici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratři Michal (vlevo) a David Rathovi (fotokoláž)

Bratři Michal (vlevo) a David Rathovi (fotokoláž) | Foto: Filip Jandourek, Radek Kedroň

Spor dvou bratrů odstartovala závěť, kterou přinesl exposlanec David Rath k notáři měsíc po smrti otce. Dokument je stručný a je pod ním podepsaný i svědek:

„Já, profesor Ratmír Rath odkazuji veškerý majetek svému synovi MUDr. Davidu Rathovi, bytem v Hostivici. Psáno při plném vědomí, bez nátlaku dne 18. 8. 2014."

Přehrát

00:00 / 00:00

Bratři Rathové u soudu: Michal žaluje Davida kvůli dědictví po otci, může jít o 20 milionů. Případ sleduje Veronika Hlaváčová

Starší syn Ratmíra Ratha Michal závěť zpochybňuje. Sepsal žalobu, ve které zmiňuje i to, že jeho bratr David zanedbával péči o otce.

„Otec před úmrtím trpěl vysokými teplotami a dalšími zdravotními obtížemi, avšak místo urychleného přemístění do nemocnice či alespoň poskytnutí účinných antibiotik v infuzích byl ponechán doma a antibiotika mu byla podána pouze ústně, přičemž tato mají velmi zpožděný účinek," píše se v žalobě.

srpen 2014 - Podle Davida Ratha sepisuje jeho otec závěť, v níž mu vše odkazuje. Podle Michala Ratha jde pouze o nevěrohodný cár papíru, pomocí něhož ho chce bratr připravit o jeho část dědictví.
srpen 2014 - Dva dny po sepsání závěti se Ratmír Rath podstupuje operaci srdce.
říjen 2014 - Ratmír Rath umírá.
listopad 2014 - David Rath nese závěť ze srpna k notáři.
prosinec 2014 - Krátce před Štědrým dnem oznamuje David Rath bratrovi informaci o existenci závěti, která Michala Ratha připravuje o většinu dědictví.
přelom 2015/2016 - Michal Rath kvůli sporům o dědictví podává na bratra žalobu.

Spor bratrů Rathových o dědictví projedná Obvodní soud pro Prahu 6.

„Bratr doktora Davida Ratha, doktor Michal Rath podal u zdejšího soudu žalobu o určení dědického práva, protože v průběhu dědického řízení po jejich otci napadl platnost závěti, kterou zůstavitel povolal za dědice pouze syna Davida. V rámci dědického řízení není možné tento spor řešit," upřesnila mluvčí soudu Zuzana Barochová.

Otec synů Ratmír Rath měl v českých bankách uloženo přes 11 milionů korun. Přihlásil se i k 8mi milionům, které policie zabavila z trezoru při policejní razii u Davida Ratha doma.

Závěť Ratmíra Ratha | Foto: Ondřej Golis

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme