Budu kandidovat na prezidenta, oznámil bývalý ředitel Akademie věd Drahoš

Do souboje o Hrad přibylo nové jméno. Kandidaturu v úterý oznámil bývalý ředitel Akademie věd Jiří Drahoš. Byť se o jeho účasti v prezidenstké volbě mluvilo, oficiální razítko jí dal až při besedě s občany Jablunkova v Moravskoslezském kraji, odkud pochází a kde prožil dětství.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademický sněm Akademie věd ČR, Jiří Drahoš

Akademický sněm Akademie věd ČR, Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek

"Já jsem tady hlavně proto, abych vám oznámil, že jsem se rozhodl kandidovat na prezidenta České republiky," řekl osmašedesátiletý Drahoš poté, co na pódium přizval manželku a jednu z dcer. Následoval obrovský potlesk. "Je vidět, že alespoň tady v Jablunkově mám velkou podporu," dodal. Informaci přinesl server Aktuálně.cz.

"Hlavním důvodem mé kandidatury jsou mé obavy o osud novodobé české demokracie. Není mi lhostejný nárůst extremismu a populismu a jisté občanské apatie vůči základním demokratickým hodnotám," uvedl pak v tiskové zprávě Drahoš.

Reakce politiků

Ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš považuje Drahoše za seriózního člověka, jenž podle něj nestojí o podporu stran. Hnutí ANO bude svého kandidáta vybírat v referendu, uvedl Babiš.

Šéf STAN Petr Gazdík Drahošovu kandidaturu vítá, pokládá ho za důstojného kandidáta. Svému hnutí doporučí, aby Drahoše podpořilo. Projedná to i s lidovci.

Také předseda ODS Petr Fiala považuje Drahoše za důstojného kandidáta na prezidenta. ODS svůj postup ohledně voleb představí, do té doby nechce kandidáty komentovat.

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek vítá, že se kandidaturou Drahoše okruh kandidátů na prezidenta rozšířil. Lidovci zatím vlastního kandidáta nechystají, uvedl.

Jiřímu Drahošovi v pátek skončil mandát jako předsedovi Akademie věd ČR. V jejím čele stál osm let. Před tím v jejím vedení působil jako místopředseda. Podporu Drahošovi v případě kandidatury už dříve slíbilo několik lidí. Podle zjištění MF Dnes by jimi měli být miliardář Dalibor Dědek nebo astronom Jiří Grygar.

"Z kandidátů, kteří se zatím rýsují, se mi jeví jako nejserióznější. Už jsem s ním o podpoře jednal. Pokud se domluvíme, podpořil bych jeho kampaň i finančně,“ řekl pro Mladou frontu Dnes miliardář Dalibor Dědek, majitel firmy Jablotron.

Nestraník Drahoš

Jiří Drahoš by totiž podle něj měl šanci porazit současnou hlavu státu Miloše Zemana, který je i přesto podle Dědka favoritem. Podle Grygara zase projevil rozhodnost a dobrý úsudek v krizových situacích.

"Politická podpora je něco, čemu se nebráním, ale nežádám o ni. Pokud budu kandidovat, budu kandidovat jako Jiří Drahoš bez závislosti na nějaké politické straně," uvedl ještě před oznámením své kandidatury Drahoš.

dp, ph Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme