Část Česka zažila mimořádně teplé pondělí. Padaly teplotní rekordy

Na desítkách stanic zejména na severovýchodě země v pondělí padly teplotní rekordy pro 21. listopad. Nejvíce naměřili v Karviné, kde bylo 18,6 stupně Celsia. Maxima přepisovali na 30 ze 143 stanic, kde měří teplotu nejméně 30 let. Mimořádně teplé počasí má v této části země vydržet i v úterý. Na svém informačním webu to uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podzimní krajina 1

Podzimní krajina 1 | Foto: Jiří Poláček

Rekordní hodnoty v pondělí měnili například v Pasece na Olomoucku, kde bylo 14,5 stupně - dosavadní rekord 12,8 stupně byl platný od roku 1951. V Doksech na Českolipsku činí nový rekord rovných 13 stupňů, předchozí maximum z roku 1994 bylo 12,1 stupně Celsia.

Na řadě stanic na Moravě a ve Slezsku zažili i nezvykle teplou noc. "Podle měření jednotlivých stanic bylo v noci na dnešek nejtepleji shodně v Holešově a ve Frýdku-Místku (10,1 stupně)," uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Naopak, nejnižší minimální teplotu naměřili odborníci na opačném konci republiky - v jihočeských Volarech, kde bylo minus 7,4 stupně Celsia.

Na severovýchodě Česka byly minimální noční teploty tak vysoké, že ojediněle překonaly dosud platné hodnoty nejvyšších denních teplot.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme