Část opavských studentů odmítla přijít na debatu s prezidentem. V kavárně sledovali film o Havlovi

Prezident Miloš Zeman se v Opavě sešel se studenty, kteří s ním diskutovali v aule Slezské univerzity. Část studentů ale na setkání odmítla přijít a zorganizovala jiný program mimo vysokou školu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studenti odmítli jít na besedu se Zemanem. Místo toho se sešli v jedné z opavských kaváren

Studenti odmítli jít na besedu se Zemanem. Místo toho se sešli v jedné z opavských kaváren | Zdroj: ČTK

Debaty s prezidentem se zúčastnilo asi 150 studentů, vesměs z fakulty zaměřené na veřejnou politiku. Druhé akce v blízké kavárně, koncertu a filmového představení, se účastnila necelá stovka studentů Fakulty filozoficko-přírodovědecké.

Obě skupiny se liší v názoru na to, zda vůbec s prezidentem diskutovat. Ti, kteří na setkání dorazili, se vesměs shodli na tom, že i když s hlavou státu nesouhlasí, debatovat by se mělo.

Jeden ze studentů vyvěsil na protest proti politice Hradu červené trenýrky. Na to prezident zareagoval tak, že je připravený k diskusi, ale ne tímto způsobem. Mimo toho studenti proti Zemanovi přímo ve škole nijak neprotestovali.

Jedna z organizátorek protestní akce Jasmína Finkeová ČTK řekla, že byla mile překvapena tím, že se kavárna za několik minut zcela zaplnila. "Odpoledne se přemístíme dál, myslím si, že tam přijdou ještě další lidi a bude se to nést městem. Z toho, co tu načerpáme, tak si myslím, že všichni budeme mít dneska hezký den," řekla Finkeová.

Rychlost soudu v kauze Peroutka. O odložení omluvy Hradu rozhodl za 13 dnů, v průměru mu to trvá 71

Číst článek

Pedagog Slezské univerzity Petr Jančárek, který se akce v Café Evžen zúčastnil, řekl, že nešlo o bojkot prezidenta, ale o alternativní nabídku mimo univerzitní půdu. "Já si myslím, že nemá moc smyslu po někom házet vajíčka nebo nadávky nebo se chovat stejně sprostě jako on. Má smysl nabízet alternativu a naší dnešní alternativou k vystoupení prezidenta Zemana na Slezské univerzitě je koncert skupiny Ladě," řekl pedagog.

Hostům kavárny promítl krátký film složený ze záběrů, o nichž řekl, že je natočil jako Havlův osobní filmař na konci jeho života. "Já jsem usoudil, že je dobré studentům připomenout jiného prezidenta, který může být jakousi laťkou pro ty současné nebo budoucí naše prezidenty," řekl Jančárek.

Zeman do auly na oficiální debatu se studenty přišel v doprovodu dosluhujícího hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) a rektora univerzity Pavel Tuleji. Studenti prezidentovi položili čtyři otázky. Ptali se například na jeho názor na nízkou volební účast či na americké prezidentské volby. Zeman uvedl, že je pro zavedení povinné volební účasti. Uvedl také, že pokud by byl občanem USA, volil by Donalda Trumpa.

Jako poslední se mikrofonu určeného pro dotazují chopil student audiovizuálního oboru Maxmilián Kubný. "Jaký máte názor na lidi, kteří svůj nesouhlas vyjadřují například červenými kartami a jinými symboly," řekl a nad hlavu zvedl červené trenýrky. "Važme si svých oponentů, pokud v debatě používají argumenty, a ne spodní prádlo," řekl Zeman.

Kubný uvedl, že svým gestem chtěl vyjádřit nespokojenost s politikou hlavy státu. "Měl jsem problém s ochrankou. Dívali se na mě podezřele, šacovali mě. Spodní prádlo se mi podařilo ukrýt," řekl. Setkání ho zklamalo. "Vůbec žádné negativní dotazy k tomu, jak se pan Zeman chová, jak prezentuje svou mocenskou touhu. Kroutím hlavou," řekl.

Studenti odmítli jít na besedu se Zemanem. Místo toho se sešli v jedné z opavských kaváren | Foto: ČTK

ČTK, Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme