Část politiků nechce na Hradě oslavovat 28. říjen. Drobný výpadek, komentuje to Ovčáček

Michaela Marksová z ČSSD, Věra Jourová za ANO či většina poslanců z ODS. Všichni ti plánují bojkot slavnostního ceremoniálu na Pražském hradě při příležitosti oslav 28. října. Vadí jim spor ohledně vyznamenání pro Jiřího Bradyho. Podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se ale jedná jen o "drobný výpadek". Naopak účast na ceremonii potvrdila například Karla Šlechtová (ANO).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Ovčáček

Jiří Ovčáček | Foto: Filip Jandourek

Slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě se část politiků nezúčastní. Důvodem jsou spory ohledně ocenění pro Jiřího Bradyho, strýce ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL).

Na tradiční ceremoniál nepřijedou místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých nebo ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL.

"Konání za hranou"

"Za situace, kdy se v této zemi tak trochu kšeftuje se státními vyznamenáními, kdy se udělují, nebo neudělují podle politických názorů či činů, tak to jsme někde úplně špatně. To jsme tady zažili za komunismu nebo fašismu," prohlásil Gazdík, podle kterého je takové konání "za hranou". Gazdík 28. října organizuje alternativní akci na Staroměstském náměstí.

Kauza Brady jako spolupracovník StB a Pražská kavárna jako 'Kléma' Gottwald aneb Ovčáčkova twitterová přirovnání

Číst článek

Podle předsedy ODS Petra Fialy na Hrad nedorazí ani většina zákonodárců ODS. Nepřijdou ani ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministryně práce Michaela Marksová, oba z ČSSD. Na Hrad nedorazí stejně jako loni ani eurokomisařka Věra Jourová za hnutí ANO.

"Nemůžu se srovnat s některými věcmi, které přicházejí z Hradu. Myslím, že takovéto zacházení se státním vyznamenáním za takovýchto okolností není přijatelné," řekla pro Český rozhlas Plus.

O tom, zda se ceremoniálu účastní členové hnutí ANO, bude podle ČTK jednat v úterý poslanecký klub hnutí. Ten pravděpodobně nechá rozhodnutí samotných na poslancích. Předseda hnutí Andrej Babiš už dřív řekl, že se oslav neúčastní, přítomen na nich nebyl ani v minulosti.

V neděli večer se pak k těm, kteří se na Hrad 28. října nedostaví, připojil plzeňský biskup Tomáš Holub. "Bohužel za současné situace nemohu přijmout pozvání 28. 10. na Hrad. Své rozhodnutí hsen dnes sdělil svým spolubratřím sídelním biskupům."

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček v neúčasti některých politiků problém nevidí. "Drobný výpadek několika politiků neohrozí průběh oslav," řekl pro Radiožurnál.

Účast prostřednictvím svého twittrového profilu naopak potvrdila ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová. "Oslav 28. 10. na Hradě se zúčastním. Je to oslava našeho státního svátku, kterého si vážím. Je to naše historie," napsala. Svou účast na předávání vyznamenání Radiožurnálu potvrdil také poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD. Dodal, že Jiří Brady by podle něj měl ocenění dostat.

Spor o státní vyznamenání pro Jiřího Bradyho vznikl kvůli návštěvě dalajlamy v Česku. S ním se sešel ministr kultury a Bradyho synovec Daniel Herman. Ten tvrdí, že prezident Miloš Zeman zrušil Bradyho nominaci právě kvůli schůzce s dalajlamou. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ale řekl, že Bradyho jméno nikdy na seznamu vyznamenaných nebylo. Brady přežil koncentrační tábory Terezín a Osvětim a dodnes o holokaustu přednáší. Do Prahy dorazil v neděli navečer. Novinářům potvrdil, že mu Hrad přislíbil vyznamenání Řádem T. G. Masaryka.

David Černý, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme