Čeho se Češi příští rok budou nejvíc bát? Že v Evropě zaútočí Islámský stát

Češi se nejvíce obávají, že se přiští rok v Evropě odehrají další útoky teroristické organizace Islámský stát. Naopak se téměř nebojí oslabení NATO a šířících se matoucích a zavádějících zpráv ze strany Ruska. Vyplývá to z průzkumu, který exkluzivně pro Český rozhlas vypracovala agentura Median, a to ještě před pondělním útokem v Německu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovníci takzvaného Islámského státu

Bojovníci takzvaného Islámského státu | Foto: flickr.com, CC BY 2.0, Day Donaldson

Třiadevadesát procent dotazovaných označilo, že útoky Islámského státu v Evropě vnímají jako hrozbu pro rok 2017. 58 procent lidí dokonce jako velmi závažnou hrozbu.

Sociolog Daniel Prokop vysvětlil, že strach může souviset s vytlačováním Islámského státu v Sýrii. „Někteří upozorňují, že se může přesunout na útoky na zahraniční cíle,“ řekl. Dodejme však, že průzkum vznikl ještě před teroristickým útokem v Německu.

ONLINE: K atentátu v Berlíně se přihlásil Islámský stát. Po útočníkovi policie dál pátrá

Číst článek

Strach z terorismu mají všichni lidé ve společnosti. „Neliší se v nějakých věkových, vzdělanostních, regionálních kategoriích, protože tyto věci, které reagují nebo odrážejí nějakou medializaci útoků, tak se dotýkají všech lidí bez ohledu na nějaké jejich ekonomické zakotvení, zájmy a podobně. Takže je vlastně velmi podobně vnímán ve všech částech společnosti. Možná trochu více ho vnímají starší lidé z venkova," vysvětlil Prokop.

V průzkumu se ukázalo, že nejsilněji jsou v populaci vnímána globální rizika bezpečnostní, klimatické, kulturní nebo ekonomické povahy. Například dvaaosmdesát procent lidí se obává změn klimatu a jeho vlivu na úrodu, stěhování lidí po kontinentech a podobně.

Lidé si myslí, že příští rok bude stejný nebo lepší než letošní | Foto: Median

Lidé se neobávají hoaxů

Velmi silně vnímají také finanční úniky do daňových rájů nebo oslabení evropských a křesťanských hodnot vlivem migrace a globalizace.

„Opadly ty obavy, které se pojí s Ruskem, s eskalací konfliktu na východě Evropy, s oslabováním NATO, a opadly také obavy, které se pojí s ekonomickými problémy Evropské unie. Ukazuje to mimo jiné i na to, že globální hrozby v očích lidí hodně odráží to, jak intenzivně jsou medializované, protože problémy ekonomické pořád existují v eurozóně," dodal Prokop.

Naopak lidi příliš nevnímají jako hrozbu oslabení NATO nebo Evropské unie, posílení vlivu Ruska nebo šíření matoucích a zavádějících zpráv ze strany Ruska.

Průzkumu se mezi 14. a 16. prosincem zúčastnilo tisíc lidí starších osmnácti let. Většina z nich, třiačtyřicet procent, si myslí, že příští rok bude stejně dobrý jako ten letošní. 40 procent se domnívá, že bude lepší.

Průzkum agentury Median ukázal, že se lidé v roce 2017 nejvíce bojí útoků Islámského státu | Foto: Median

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme