Češi schytali kritiku za pití alkoholu, jsou třetí největší pijáci v Evropě

V Česku se spotřebuje po Rumunsku a Litvě nejvíce alkoholu v Evropě. Česká republika proto schytala ostrou kritiku od odborníků na boj proti závislosti na alkoholu. Na konferenci v Praze zdůraznili, že Česko dělá málo pro to, aby snížilo spotřebu alkoholu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto)

pivo, pípa, hospoda, alkohol (ilustrační foto) | Foto: Martin Svozílek | Zdroj: Český rozhlas

V Praze se sešli výzkumníci, lékaři, preventisté i zástupci průmyslu. Diskutovali o řešeních, jak snížit spotřebu alkoholu v Česku. Zatímco v západní Evropě spotřeba alkoholu trvale klesá, u nás se situace nemění. Každý Čech vypije zhruba 13–14 litrů čistého alkoholu, to je asi jedno pivo denně. Statistiky přitom počítají i kojence, takže v reálu je u dospělých číslo ještě o něco větší.

Ladislav Czémy z Národního ústavu duševního zdraví tvrdí, že s pitím má vážné potíže asi 300 tisíc Čechů. „A dalších 16 % dospělé populace má závažné problémy s alkoholem, které jim určitě zdravotně škodí,“ říká. Pomohlo by prý zvýšit ceny alkoholu nebo jej prodávat ve specializovaných obchodech.

Alkohol, konopí a cigarety: čeští studenti v jejich konzumaci výrazně převyšují evropský průměr

Číst článek

Česko bylo kritizováno především za svůj laxní přístup k problematice. „Česká republika přijala evropský akční plán už v roce 2011, ale od té doby toho konkrétně udělala málo,“ řekl Lars Møller, zástupce WHO. Světová zdravotnická organizace chce ale Česku pomoci při zavádění účinných opatření.

V Poslanecké sněmovně v tuto chvíli leží takzvaný protikuřácký zákon, který ale zároveň omezuje dostupnost alkoholických nápojů. Zákon je mírnější oproti původní verzi a to vadí například Národnímu protidrogovému koordinátorovi.

„Chtěl bych tímto vyzvat sněmovnu, aby neřešila jen ochranu podnikatelů, ale i veřejného zdraví,“ říká Jindřich Vobořil. Do budoucna by chtěl zvýšit cenu alkoholu nebo zavést varovné nápisy na lahvích.

Ministerstvo zdravotnictví kritiku světové zdravotnické organizace, je prý nespravedlivá. „Protikuřácký zákon nastavuje účinné nástroje pro boj s alkoholismem zejména u mladých lidí. Zároveň naplňujeme akční plán, který má za cíl snížení spotřeby alkoholu v dospělé populaci i mládeže o 5 % do roku 2020, ale je třeba připomenout, že v boji s alkoholismem se musí změnit vzorce chování už v rodinách,“ říká mluvčí ministerstva Ladislav Šticha.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme