Češi zatčení v Turecku. Proces může trvat dlouho, obvinění jsou vážná, říká velvyslanec

Situaci Markéty Všelichové a Miroslava Farkase, dvou Čechů zatčených na východě Turecka, není radno zlehčovat. Naznačil to ve čtvrtek večer v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu turecký velvyslanec v Praze Ahmet Necati Bigalı. YPG v Turecku páchá teroristické činy a obvinění ze spolupráce s touto organizací jsou závažná, prohlásil ambasador.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas na záběrech z policejní stanice | Foto: Policie ve městě Şırnak, Mete Sohtaoğlu

K možnosti vydání Všelichové a Farkase do Česka se Bigali vyjádřit nechtěl. „Pokud jsou členy YPG a spáchali činy, které by narušily bezpečnost Turecka, tak budou, samozřejmě, souzeni v Turecku,“ sdělil velvyslanec.

Dvojice, kterou policie zadržela při ilegálním pokusu překročit turecké hranice, je podle něj v současnosti ve vazbě a ve standardních podmínkách. Bigali říká, že teď bude následovat „právní proces“. Jak dlouho může trvat, si netroufá odhadnout. „Netuším, ale bezpečnostní složky teď zadržely mnoho teroristů a může to nějakou dobu trvat.“

Přítel Čechů obviněných Turky z terorismu: Je to nesmysl. Nechtěli bojovat, ale stavět nemocnici

Číst článek

Turecká ambasáda v Česku v dohledné době neplánuje kontaktovat rodiny zadržených Čechů, tvrdí ambasador. „Jsou to lidé obvinění z terorismu, tohle je pro nás právní záležitost,“ řekl.

Ve čtvrtek večer také uvedl, že ho české úřady ve věci ještě nekontaktovaly, nepředpokládá však, že by případ mohl narušit vzájemné vztahy mezi Tureckem a Českem.

Všelichová a Farkas navštěvovali turecko-syrské pohraničí opakovaně. Přítel dvojice Janusz Konieczny v rozhovoru pro Zpravodajský web popsal, že do oblasti odjeli připravovat zázemí pro vybudování polní nemocnice v syrské Rojavě.

Oba zadržení Češi se netajili svou podporou Kurdům. Turecko přitom Stranu kurdských pracujících (PKK) a Lidové obranné jednotky (YPG) za teroristické skupiny.

Eva Mošpanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme