Češi znovu našli cestu k oltáři. Rozvodem ale skončí téměř každé druhé manželství

Češi do manželství v posledních letech vstupují stále častěji. Od ledna do konce září 2016 zamířilo na radnice 43 a půl tisíce párů. To je o několik stovek víc než za stejné období v roce 2015. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba, manželství, manželé (ilustrační foto)

Svatba, manželství, manželé (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Unsplash

V Česku od pondělí začíná Národní týden manželství. Do akce se zapojuje více než 40 měst po celé republice. Pořádají semináře, kde se lidé můžou dozvědět třeba to, jak o vztah v manželství pečovat.

„Svatba je v dnešní době poměrně nákladnou záležitostí. Minimálně v rozmezí deseti tisíc a nezřídka i v hodnotách stotisícových,“ uvádí socioložka Hana Maříková.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku začíná týden manželství. Sňatky Češi uzavírají stále častěji

Nejčastěji se lidé brali loni v červnu. Podle statistik uzavřeli víc než 9 tisíc sňatků. Naopak v lednu to bylo jen 950.

V době socialismu a tehdejšího Československa mířily páry na radnice i z jiných důvodů. Tehdejší režim nabízel takzvané novomanželské půjčky a mladí lidé tak zároveň snadněji získaly i výhodné bydlení. Navíc v dřívějších dobách nebyla tolik na trhu dostupná antikoncepce. Když žena nečekaně otěhotněla, plánovala se svatba.

V dnešní době lidé často podle socioložky Maříkové uzavírají manželství v pozdějším věku. Svazek je pro mě jakýmsi důkazem vzájemné důvěry.

Vysoká rozvodovost v Česku

Skoro každé druhé manželství se ale rozpadne. Během prvních devíti měsíců roku 2015 soudy vydaly 19 200 rozhodnutí o rozvodu. To je podle mluvčí Českého statistického úřadu Petry Báčové zhruba stejný počet jako ve stejném období předchozího roku. Průměrně se Češi loni rozváděli po necelých 15 letech manželství.

„Rozvody se dotkly bezmála 17 500 nezletilých dětí. Rozvodů manželství s nezletilými dětmi bylo něco přes 11 tisíc. Nejčastěji se lidé rozváděli v devátém roce trvání manželství. To odráží vysoký počet sňatků v roce 2007. Intenzita rozvodovosti byla ale nejvyšší ve čtvrtém až šestém roce manželství,“ říká Báčová.

Rozdělená společnost? Čechy proti sobě staví věk a vzdělání

Číst článek

Podle socioložky Hany Maříkové je rozvodovost v Česku poměrně vysoká, ale srovnatelná se zahraničím. „Už v 70. a 80. letech tady byla vysoká rozvodovost, která se přičítala k relativně liberálnímu zákonodárství nebo také nízké religiozitě. Ale ono se ukazuje, že i jiné země, kde je religiozita vyšší než u nás, tak tam rozvodovost je také veliká,“ upřesňuje Maříková.

Letošní Národní týden manželství lidem nabídne různé semináře a přednášky, na kterých se dozví třeba to, jak si dlouho udržet hodnotný vztah.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme