Česká brigáda rychlého nasazení bude pravidelně cvičit s německou obrněnou divizí

Čeští vojáci začnou pravidelně cvičit s německou obrněnou divizí. Česká armáda vyčlení pro užší spolupráci s Německem vojáky ze 4. brigády rychlého nasazení. Získáme nové zkušenosti, tvrdí náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Armáda ČR

Armáda ČR | Foto: zdroj: Flickr, DVIDSHUB, CC BY 2.0

Bečvář od dlouho připravované spolupráce očekává především nové zkušenosti. „Náš nejvyšší stupeň je brigáda, takže cvičení na úrovni divize pro nás bude bezesporu přínosem. Někteří důstojníci, praporčíci, budou vyčleňováni i do vyššího stupně,“ řekl náčelník generálního štábu po středečním setkání armádních velitelů v Praze.

Český ministr obrany Martin Stropnický z hnutí ANO a jeho německá kolegyně Ursula von der Leyenová dokument o takzvané afilaci podepíšou během jednání ministrů obrany NATO. To začíná ve středu v Bruselu.

„Jsem rád, že po několika letech tady bude dokument, který jednoznačně říká, že naše jednotka bude součinit s německou jednotkou,“ dodal Bečvář.

K německé 10. obrněné divizi by se měla připojit také jedna rumunská brigáda. Německo podobným způsobem už spolupracuje s Nizozemskem. V současnosti jsou k německým velitelským strukturám přičleněny dvě třetiny nizozemských ozbrojených sil.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme