Česko zasáhly rekordní mrazy. Teploty spadly až na minus 28,2 stupně Celsia

Desítky míst po celé České republice v noci na čtvrtek zaznamenaly rekordní mráz. Nejvíce teplota klesla na šumavské Jezerní slati, kde teploměr ukázal minus 28,2 stupně Celsia. I v nížinách se ale místy teploty propadly pod minus 20. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sníh ilustrační foto

Sníh ilustrační foto | Foto: Šárka Škapiková | Zdroj: Český rozhlas

Rekordní mrazy byly zaznamenány především na horách. „Nejnižší hodnoty byly změřeny ve známých mrazových kotlinách na Šumavě a v Jizerských horách," sdělili meteorologové. Kromě Jezerní slatě u Kvildy na Prachaticku to byly Jizerka na Jablonecku s minus 27,5 stupně a Rokytská slať na Klatovsku s minus 27,2 stupně.

Jezerní slať a Rokytská slať se nacházejí na Šumavě v nadmořské výšce přes 1000 metrů a Jizerka v Jizerských horách ve výšce přes 800 metrů nad mořem. Ani nižším polohám se však mrazivé počasí nevyhnulo.

Další mrazivé noci přinesou až minus 20 stupňů. Na Kvildě bylo ve čtvrtek ještě o osm méně

Číst článek

Hned na několika místech ležících pod úrovní 300 metrů nadmořské výšky klesla v noci teplota pod minus 20 stupňů, třeba v Lázních Bělohrad na Jičínsku bylo minus 21,5. Průměrná noční teplota tak klesla na minus 14,9 stupně. Chladněji bylo ale hlavně v Čechách.

Teplotní rekordy byly v noci překonány na 31 ze 166 meteorologických stanic v Česku, které zaznamenávají teploty déle než 20 let. Například ve Světlé Hoře na Bruntálsku nočních minus 22,7 stupně překonalo o jeden stupeň rekord z roku 1964. V Ústí nad Orlicí, kde stanice měří teploty již od roku 1922, dokonce aktuálních minus 19,8 stupně pokořilo o téměř dva stupně rekord z roku 1940.

Silné mrazy budou podle Českého hydrometeorologického ústavu přetrvávat i v dalších dnech. V noci na pátek bude minus 12 až minus 17 stupňů, ojediněle i kolem 20 stupňů pod nulou. S brzkým oteplením by lidé neměli podle ústavu počítat, silně mrznout bude minimálně do poloviny příštího týdne.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme