Český rozhlas dostal Cenu Fóra dárců. Ocenění získala sbírka Pomáhejte s námi Nepálu

Sbírka Českého rozhlasu Pomáhejte s námi Nepálu získala první cenu Fóra dárců. Nadační fond Českého rozhlasu uspěl v kategorii sbírkový projekt. Rozhlas se rozhodl v květnu 2015 uspořádat sbírku po ničivém zemětřesení v Nepálu, chtěl pomoct lidem v konkrétních vesnicích. Přes speciální call centrum nebo dárcovské sms se podařilo vybrat skoro 9 milionů 300 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sbírka Pomáhejte s námi Nepálu

Sbírka Pomáhejte s námi Nepálu | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

„Děkujeme Fóru dárců za tuhle cenu, protože nám připomněla, že jsme opravdu někomu pomohli a že nás to hodně bavilo. Nemůžeme suplovat různé nadace, nechceme to přehnat, aby posluchač nenabyl pocitu, že od něj pořád něco chceme. My mu chceme i dávat,“ říká ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Jan Pokorný.

Fórum dárců 19 let rozvíjí v Česku dárcovství a například pomohlo vytvořit už zmíněné dárcovské sms. Každý rok oceňuje zajímavé a nápadité projekty a kampaně. Aby rozhlas skutečně pomohl lidem postiženým zemětřesením, bylo důležité jednat velmi rychle.

Před rokem zasáhlo Nepál ničivé zemětřesení. Vesnice Simthálí se dočkala pomoci jen z Česka

Číst článek

„Ta rychlost byla unikátní. To že se rychle podařilo dát všechny strany dohromady, že se to zajímavě odkomunikovalo a že to mělo tak velký ohlas. To na tom bylo to skvělé,“ přiznává i ředitel Nadačního fondu Českého rozhlasu Přemysl Filip.

A kde peníze ze sbírky pro Nepál teď pomáhají? Nejprve musely zajistit základní potřeby ve vesnicích Simthalí, Selang a Baruwa, aby lidé přečkali tuhou zimu.

„Čtyři sta devadesát pět rodin už dostalo balík vlnitého plechu, který vystačí na stavbu střechy nebo opravu provizorního obydlí. Pětadvacet rodin, které místní výbor vybral jako nejvíce potřebné, obdrží dodatečně dvojnásobné množství stavebního materiálu,“ referoval přímo na místě zpravodaj Českého rozlhasu Jaromír Marek.

Teď peníze pomůžou obnovit zemědělství nebo zlepší vzdělání pro děti. Prostředky se rozdělují přes Člověka v tísni a organizaci Namasté Nepál, protože znají nejlépe místní prostředí. Peníze by se měly vyčerpat do roku 2018.

Jana Klementová, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme